1 av 2
Magnus Sundén är näringslivschef i Falköping och tycker att det varit positivt för handeln med ordningsvakter. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
2 av 2
Butiksägaren Åsa Fridolfsson har känt sig tryggare i sin butik i sommar. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg
Falköping

Lugnare i centrum med ordningsvakter

1:48 min

Förra året hade handlarna i Falköping mycket problem med stök på stan. I år har man därför testat att ha ordningsvakter på gatorna under sommaren. Falköpingsbon Anita Lagesson Gustavsson som är på stan idag, tycker att det har blivit lugnare.

– Ja, det tycker jag. De här ordningsvakterna har varit väldigt bra. Det är ju mycket stök på stan, och då var det jättebra att de gick här.

"Mer trygghet"
Det är näringslivet som tillsammans med kommunen och polisen jobbat fram lösningen med extra bevakning under de tre sommarmånaderna. Problemet har varit att påverkade människor som rört sig i centrum och som även gått in i affärerna. Åsa Fridolfsson är ordförande i Aktiv Handel och även delägare i Bokia, on menar att hon och hennes personal känt sig tryggare i sommar.

– Sedan vakterna kom så har det blivit väldigt bra, de kommer inte in lika mycket i butiken och stökar runt. Vi känner oss trygga, vi har ett telefonnummer vi kan ringa till och då kommer de väldigt snabbt, säger hon.

Hur var det här förra året?

– Det var väldigt oroligt på stan, man kände sig inte trygga i sina butiker. Men i år har det varit mycket lugnare, säger Åsa Fridolfsson.

Kan försvinna till hösten
Magnus Sundén som är näringslivschef i Falköping har varit en av de drivande i processen. Han tycker att lösningen har underlättat för handeln i centrum, men det är inte säkert att vakterna kommer att få vara kvar i höst.

– Vi känner att den feedbacken vi har fått tillbaka från handeln varit väldigt bra när det gäller det här initiativet, sen får vi utvärdera. Vi kommer stämma av med bolaget om vilka insatser de har gjort. Men det här känns som att det har fungerat väldigt väl för oss, säger han.

Men finns inte risken att man bara flyttar problemet?

– Vi har ju satt det här vakttillståndet inom ett begränsat centrumområde, och så kan man ju se på det. Men det var ju för att hjälpa näringen i handeln i sommar som vi gjorde detta, säger Magnus Sundén.

Ingen hållbar lösning
Socialtjänsten i Falköping är dock inte lika positiv till ordningsvakterna i centrum. Malin Nilsson som är sektionschef på Vuxenenheten tycker inte att det är en hållbar lösning.

– Jag anser inte att det löser något problem att köra bort de från centrum. Problematiken kvarstår och flyttas bara till ett annat ställe.

Malin Nilsson menar att antalet missbrukande personer i Falköping inte har ökat. Dock tror hon att det är så att de vistas mer ute och att de uppfattas som hotande när de är många tillsammans. Men istället för ordningsvakter tror hon att lösningen handlar om att föra en dialog och lyssna på personerna som berörs.

– Det handlar om att få denna gruppen att dels ta emot insatser från socialtjänsten. Dels om att föra en dialog med de om vad de vill och hur de skulle vilja ha det. Jag tycker inte att det löser några problem att ha ordningsvakter. Utan jag tycker att man får sätta sig ner och prata om hur man kan lösa problematiken på ett annat sätt. Så att folk kan känna sig trygga och att de kan vara där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista