1 av 2
Tone Nielsen och Stig Bratt väntar på ännu fler bilar. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg.
2 av 2
National Geographic har filmat raggarkultur i Skaraborg. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg
LIDKÖPING

National Geographic dokumenterar raggarkulturen i Lidköping

Tidigare idag: "Jag bad dem komma hit"
7:04 min

Ett stort brittiskt TV-bolag har i dagarna tre filmat raggare och rockabillyfolk i Skaraborg, för den kända tidsskriften National Geographics TV-kanal. I april kommer hela Europa få ta del av Skaraborgs raggarkultur då programmet sänds som en del i en serie om subkulturer.

Varje torsdag annordnas raggarträffar utanför Tone Nielsens butik i Lidköping. De brukar vara välbesökta, men just den här torsdagen har extra mycket folk letat sig dit. Ett stort internationellt TV-team är nämligen i staden för att dokumentera Skaraborgs raggarkultur. Det ska visas i National Geographics TV-kanal som en del i en serie som handlar om subkulturer.

Tone Nielsen står bakom att det stora bolaget valde att komma hit.

– Varför? För att jag bad dem, skrattar hon. De hörde av sig och undrade om jag kunde hjälpa dem med adresser i Stockholm och då sa jag "varför i hela världen ska ni till Stockholm för, det är ju här raggarna är". Jag fick dem på andra tankar.

– De har varit här sedan tisdag kväll och de har haft olika ställen att filma på och jag har tagit fram människor de kunnat intervjua och i kväll ska det vara cruising.

Du blir lite rörd av alla bilar som rullar in?
– Ja, gråten sitter i halsen. Jag är så glad och tacksam för den hjälp jag fått. Dels att folk ställer upp på så kort tid och den fina hjälp jag fått av Lidköpings kommun. Jag kommer aldrig flytta härifrån.

Stig Bratt från Lidköping var på plats med sin nyrenoverade amerikanska bil.  

– Jag tycker att det är kul att ställa upp nu när Tone Nielsen har ordnat det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".