Att kliniken håller stängt kan få stora konsekvenser dör den som drabbats, menar Emilia Nordström som själv lidit av ätstörningar. Foto: Scanpix
sjukvård

Skaraborgs enda ätstörningsklinik stängd i tre veckor

1:26 min

Under tre veckor i sommar höll den enda ätstörningskliniken i Skaraborg stängt. Det är allvarligt menar Emilia Nordström som själv lidit av ätstörningar "risken är att man under den tiden ger upp", säger hon.

Men att stänga kliniken var ett aktivt val för patienternas bästa, menar Lisbeth Åkerstedt som är verksamhetschef på Sankta Helena anorexi- & bulimimottagning.

– När det gäller ätstörningar är det många professioner engagerade i samma patient. Det kan till exempel vara sjuksköterska, dietist och psykolog. Det blir inte bra om någon av professionerna är borta.

Stora konsekvenser
Att traktens enda ätstörningsklinik håller helt stängt under tre veckor kan få stora konsekvenser för den som behöver hjälp. Det menar Emilia Nordström som själv har lidit av ätstörningar och som nu är verksam som självhjälpsledare på riksföreningen mot ätstörningar.

– Får man inte hjälp när man väl tar modet till sig att ringa eller söka till en mottagning så hamnar man ännu längre tillbaka och kanske ger upp.

"Fullständigt omöjligt"
Men att ersätta den semesterlediga personalen med den kompetens som krävs för att ge bra vård för patienter som lider av ätstörningar går inte enligt Sankta Helenamottagningens verksamhetschef Lisbeth Åkerstedt.

– Det är fullständigt omöjligt. Det finns ingen som har den kompetensen som de har som går och väntar på att få jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista