Stort teleavbrott i Skaraborg - 6000 abonnenter drabbas

2:01 min

6000 abonnenter i stora delar av Skaraborg är drabbade av ett stort teleabvrott, efter att en fiberkabel skadats när Trafikverket reparerat en kontaktledning i Falköping.

Telias informationsansvarig Hans G. Larsson berättar att hälften av alla samtal från den fasta telefonin inte kommer fram.

– Man kan få spärrton när man ringer, och då får man prova igen, säger Hans E. Larsson.

Orsaken till avbrottet är att en fiberkabel som går längs järnvägen i Falköping har blivit skadad när Trafikverket i natt reparerade en kontaktledning. Tekniker fick tillträde till platsen först vid lunchtid, och kommer under eftermiddagen att arbeta med att laga kabeln. De räknar med att alla abonnenter ska kunna använda sina telefoner som vanligt senast klockan 18:00.

Enligt Inger Gunterberg på Scanova, som äger fibernätet, säger att flera av Sveriges största telefonoperatörer använder sig av fiber från den skadade kabeln. Både fast- och mobil telefoni berörs.

– Det är framför allt fast telefoni som är drabbat, men den mobila telefonin går via det fasta nätet så delar av den mobila telefonin drabbas också, säger hon.

De kommuner som berörs är Falköping, Skara, Essunga, Götene, Hjo, Tidaholm, Skövde och Herrljunga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista