Allvar och lek blandas i VM i lossning

Just nu tränar åtta anställda inom räddningstjänsten och ambulansen i Skaraborg inför Världsmästerskapet i lossning, där det gäller vara bäst på att skära loss människor vid olycksplatser.

Markus Johansson som är teamledare i ambulanssjukvården berättar att det finns ett stort allvar bakom tävlingen, som kommer att hållas i New York.

– 2004 skedde ett antal dödsolyckor i Falköpings kommun. Vi hade 50 procent av samtliga dödsolyckor i Skaraborg. I samband med det kom det upp ett SM i losstagning. Därifrån kom idén att det vore något för oss. För att samöva och bli ett bra gäng. För att få ambulansen och räddningstjänsten att fungera bra på olycksplatsen, säger Markus Johansson som är teamledare i ambulanssjukvården.

Perry Malmberg som är styrkeledare bekräftar att tävlandet märks i det dagliga arbetet.

– Grunden av det vi håller på med i tävlingsverksamheten tar vi med oss hem och använder i vårt dagliga arbete. Vi kapar mycket tid genom detta och vi lär oss mycket av dom misstag vi gör.

Hur går tävlingarna till?

– Egentligen är det ju olyckor som man har på vägarna. Fast dom är mer komplexa. Dom jävlas med oss kan man säga.

En annan effekt utav mästarskapet är att man utbyter många erfarenheter med andra länder som kan användas i det dagliga arbetet.

– Det är det som driver oss fram åt att är hela tiden bli bättre, säger Markus Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista