Falköping

Väktare som ska hålla stöket borta från Falköpings centrum får kritik av socialtjänsten

1:19 min

Förra året hade handlarna i Falköping mycket problem med stök på stan. I år har man därför testat att ha ordningsvakter på gatorna under sommaren. Men Malin Nilsson som är sektionschef på socialtjänstens vuxenenhet tycker inte att det är en hållbar lösning.

– Jag anser inte att det löser något problem att köra bort de från centrum. Problematiken kvarstår och flyttas bara till ett annat ställe, säger Malin Nilsson på Falköpings socialtjänst.

Malin Nilsson menar att antalet missbrukande personer i Falköping inte har ökat. Dock tror hon att det är så att de vistas mer ute och att de uppfattas som hotande när de är många tillsammans. Men istället för ordningsvakter tror hon att lösningen handlar om att föra en dialog och lyssna på personerna som berörs.

– Det handlar om att få denna gruppen att dels ta emot insatser från socialtjänsten. Dels om att föra en dialog med de om vad de vill och hur de skulle vilja ha det. Jag tycker inte att det löser några problem att ha ordningsvakter. Utan jag tycker att man får sätta sig ner och prata om hur man kan lösa problematiken på ett annat sätt. Så att folk kan känna sig trygga och att de kan vara där, säger hon.

Har ni varit mycket i kontakt med de här personerna?

– Ja, vi har daglig kontakt med dessa personer och har regelbundna motivationssamtal. Vi pratar även om hur allmänheten uppfattar situationen när de är flera stycken och det blir stökigt runtomkring dem, säger Malin Nilsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista