Den mordmisstänkte mannen omhäktades i dag vid en förhandling i Vänersborgs tingsrätt. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Mordmisstänkt tidigare dömd för flera våldsbrott mot kvinnor

Den 36-årige man som i dag omhäktades misstänkt för mordet på den 23-åriga tvåbarnsmamman i Trollhättan har tidigare dömts till fängelse för våldsbrott mot kvinnor, och har även rört sig i högerextrema kretsar.

Ända sedan unga år har mannen varit känd av polisen för olika typer av våldsbrott. Fler fall rör kvinnor han haft närmare relation till och han har vid flera tillfällen dömts för grov kvinnofridskränkning och fått besöksförbud.

Mannen, som varit politiskt aktiv i ett högerextremt parti, har också dömts för hets mot folkgrupp.

36-åringen är uppvuxen i Trollhättan men bor i dag på en annan ort i södra Sverige.

Mannen har hela tiden nekat till alla brottanklagelser rörande den döda 23-åriga kvinnan i Trollhättan, men han medgivit att de träffades för att äta middag samma kväll som hon försvann i somras.

Mordet på tvåbarnsmamman i Trollhättan

Natten till den 30 juni försvann en 23-årig kvinna från Trollhättan. En 36-årig man begärdes häktad misstänkt för människorov, men Vänersborgs tingsrätt tyckte bevisningen var för tunn och mannen släpptes.

Senare häktades två män, en 31-åring och en 35-åring, på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling och i slutet på juli häktades 36-åringen i sin frånvaro, den här gången misstänkt för mord.

8 augusti hittades kvinnan död intill en väg utanför Grästorp. Den mordmisstänkte 36-åringen befann sig i Polen och överlämnades till Sverige den 14 augusti.

Den 16 augusti häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Alla tre män dömdes i tingsrätten i slutet av december. Den nu 37-årige mannen dömdes till 16 års fängelse för mord, och de medåtalade dömdes även de till fängelse.

Domarna överklagades till hovrätten, som fastställde tingsrättens domar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista