Varning för bakterier. Foto: Amanda Petersson, P4 Sjuhärad
Skaraborg

Isen i drinken kan vara full av bakterier

Inspektör: "Många ser isen som ofarlig, men det är den inte"
1:27 min

Om du ska ut och ta en drink i helgen finns det risk för att du får en hel del bakterier i dig. I Västra Götaland håller man just nu på att ta prover på isen på olika restauranger. I Skaraborg har flera av proverna visat att det finns en hel del bakterier i ismaskinerna.

– En orsak kan vara att barpersonalen inte har den kunskapen som de som jobbar i köket har, att de ser isen som riskfri, säger Jan-Erik Bäck som är projektledare.

Men riskfritt är det inte, utan is är som vilket annat livsmedel som helst där det kan samlas bakterier. Några av de kommuner som deltagit i projektet i Skaraborg är Mariestad, Lidköping och Skara. I alla kommunerna har många av proverna visat på bakterietillväxt. Jan-Erik Bäck menar att det ofta handlar om bristande rutiner.

– Oftast handlar det om dålig handhygien eller att man har en skopa som legat ovanpå maskinen i en vecka eller två, säger han.

I värsta fall kan man bli matförgiftad av isen. Samtidigt behöver man inte helt välja bort isen, men vara uppmärksam på att den kan vara ett riskområde, menar Jan-Erik Bäck.

– Man ska ju ställa krav på det som med allt annat. Det ska vara bra standard och en bra produkt. Man tror att is är ofarligt, men det är det ju inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".