1 av 2
Magnus Andersson är spannmålsodlare i Vara. Foto: Henrik Dammberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Enligt Fredrik Blad, vd på Varaslättens Lagerhus måste spannmålspriset upp för att det ska gå att bedriva ett vettigt lantbruk. Foto: Henrik Dammberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio
jordbruk

Låga spannmålspriser oroar odlare på Varaslätten

Fredrik Blad: "Betydligt under förra årets marknadspris"
1:44 min

Skörden som just nu pågår i Skaraborg ser ut att bli normalstor, men spannmålspriserna är betydligt lägre i år än i fjol. Priset på vete har sjunkit från 2 kronor per kilo till 1 krona och 50 öre per kilo, något som oroar lokala jordbrukare.

Fredrik Blad är vd på Varaslättens lagerhus, han är bekymrad över utvecklingen.

- Vi ligger betydligt under föregående års marknadspriser. Vi har haft en nedgång under ett halvårs tid, säger Fredrik Blad.

- Det rör sig om 25 till 30 procent på vissa grödor. Och det är inte bra för den svenske odlarens kalkyl.

Mitt i skörden
Strax utanför Vara är Magnus Andersson spannmålsbonde. Han är en av 1600 lantbrukare som levererar spannmål till Varaslättens Lagerhus. Lagerhuset säljer sedan spannmålen vidare under det närmaste året. För Magnus Andersson innebär skörden mycket arbete. Men han klagar inte.

- Jag tycker att det här är den roligaste perioden på året. Nu tar man vara på allt det som man gjort under hela säsongen förut, säger Magnus Andersson.

- Visserligen blir det många timmar om dagen. Men jag tycker att det är kul.

De låga priserna beror på att det väntas bli bra skördar runt om i världen. Tillgång och efterfrågan på världmarknaden styr ju spannmålspriset.

Normalt sett brukar det komma prisuppgångar senare under hösten och vintern. Men Fredrik Blad på varaslättens Lagerhus är bekymrad över det låga utgångsläget.

- Lantbrukarna kommer att överleva ett år med lite lägre priser, men priserna som är nu är inte hållbara över tid, säger Fredrik Blad.

- Vi måste ha ett betydligt högre prisläge för att kunna bedriva ett vettigt lantbruk. Så är det!

Lantbrukaren Magnus Andersson tror att bönderna kan tvingas låta bli att göra investeringar, om priserna inte går upp som de brukar.

- Det kan handla både om maskiner och dräneringar. Det är stora maskiner, säger Fredrik Blad.

Henrik Dammberg
henrik.dammberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".