Per-Erik Carlsson, administrativ chef på räddningstjänsten. Foto: Jenny Josefsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
räddningstjänsten:

Fler deltidsbrandmän behövs i östra Skaraborg

1:44 min

Räddningstjänsten Östra Skaraborg söker deltidsbrandmän. Behovet finns i så gott som alla kommuner som ingår i distriktet.

– Behovet är egentligen spritt i hela vårt område. Det finns stationer där det saknas både två och tre och i andra saknas det bara en. I någon kommun ser vi att det kommer att behövas en eller flera deltidsbrandmän den närmaste tiden, säger Per-Erik Carlsson som är administrativ chef på räddningstjänsten.

Deltidsbrandmän behövs i Mariestad, Hjo, Tibro Karlsborg och Gullspång, men också i Skövde och Töreboda. Bara Hovastationen är fullbemannad just nu, berättar Per-Erik Carlsson.

Det finns inga särskilda begränsningar vad gäller ålder hos de sökande, och heller inga jättetuffa krav på att vara fysiskt urstark. Men att ha bra ork och vara fullt frisk är en start för att klara uttagningstestet.

Måste kunna släppa allt
Viktigt är att de som söker har ett civilt jobb som går att kombinera med uppdraget som deltidsbrandman, som kräver att man kan släppa allt och skynda till stationen när larmet går.

– Man har vanligtvis beredskap var fjärde vecka. Då ska man kunna rycka in till brandstationen på fem mnuter, oavsett var man befinner sig och vad man håller på med. Man måste alltså bo i kommunen, jobba där och planera sin dag lite grann så man har möjlighet att infinna sig.

Minst tio behövs
För de som blir antagna väntar två veckors grundläggande utbildning i oktober. Per-Erik Carlsson säger att några ansökningar redan kommit in. Men fler är välkomna.

– Jag hoppas att det finns ett intresse för att bli brandman naturligtvis. Men det är inte alla som klarar det rent praktiskt. Men det är en viktig uppgift. Om inte personer finns som vill bli brandmän även på deltid så har vi ingen brandkår i Sverige, så enkelt är det. Vi skulle vilja fylla alla styrkor vi har, så kan vi rekrytera tio stycken fram till oktober vore det jättebra, avslutar Per-Erik Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista