Tjuvarna slangar och bär dunkarna för hand, menar Tony Johansson, utredningsbefäl på polisen i Mariestad. Foto: Daniel Svensson/Sveriges Radio
Mariestad / Västra Götaland

Dieselstölderna ökar - Mariestad särskilt utsatt

Var femte dieselstöld i landet sker i Västra Götaland och trakten kring Mariestad är särskilt utsatt. Bara i veckan har polisen har fått in tio anmälningar om dieselstölder i Mariestad, och det handlar om totalt 3 000 liter som stulits.

Tony Johansson som är utredningsbefäl vid polisen i Mariestad ser en ny trend bland dieselstölderna.

– Tidigare har haft problem med dieselstölder vid bondgårdar, där man förvarat diesel, men nu handlar det mer om att tjuvarna slangar bensin och bär dunkar för hand. Det blir ju mindre mängder men det blir ganska mycket pengar för företagarna.

Var femte stöld sker i Västra Götaland
Dieselstölderna sker i hela landet men Västra Götalands län är extra drabbat. Var femte dieselstöld inträffar här enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. Branschen jobbar just nu med att märka dieseln med DNA så att den kan spåras. Det är något som skulle kunna underlätta polisens arbete med att hitta tjuvarna.

– Det är klart, om man hittar en bil någonstans mitt i natten är det bra om man kan identifiera var dieseln kommer ifrån, säger Tony Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista