Mats Larsson. Foto: Viktoria Svedlund P4 Skaraborg Sveriges Radio
VARA

Kritik mot riskabel skolväg efter gymnasieflytten

1:51 min

Flytten av gymnasiet i Vara till Lidköping har skapat bekymmer för ungdomar på landsbygden. Mats Larsson i Bitterna utanför Vedum är kritisk till att hans son måste gå sex kilometer på en större väg in till tågstationen i Vedum för att ta sig till gymnasiet i Lidköping. Någon buss finns det inte.

Mats Larsson anser att kommunen inte bryr sig om att det här är ett problem, att det saknas busstransport till tågstationen. Som det är nu måste ungdomarna gå på stora vägen.

 – Det här är ju en ekonomisk fråga: Har alla möjlighet att fixa fram en moppe? Och på vintern är detta ju en säkerhetsrisk. Ska en 16-åring behöva gå sex kilometer? Är det rimligt?, frågar sig Mats Larsson.

Sonens väg fram till tågstationen är en stor väg med många kurvor och dålig sikt och inte särskilt mycket vägren. För Mats Larsson känns det inte tryggt att hans son ska tvingas cykla, köra moped eller gå i flera kilometer in till stationen.

Men Vara kommun svarara att de inte har någon skyldighet att bidra med skolskjuts, eftersom hans son nu studerar på gymnasienivå.

– Jag är överraskad över hur kortsiktigt kommunen har tänkt. De lutar sig mot lagen och bryr sig inte om sina invånare, säger en besviken Mats Larsson.

Han väljer nu att anmäla Vara kommun till Skolinspektionen. Han vill att inspektionen utreder vilket ansvar kommunen har när ungdomar på landsbygden hamnar i situationer som hans egen son nu hamnat i.

– Allting går inte att lösa. Men jag tycker att kommunen borde ha tagit upp frågan och funderat på problemet och visat lite god vilja.

Som det är nu finns inget annat alternativ för sonen än att ta stora vägen till tågstationen.

– Vi kommer att få skjutsa honom - i den mån det går. Men det är långt ifårn alla dagar som det passar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista