Att hjälpa sina medmänniskor och behandla människor med respekt och värdighet är det som Halef Tak värnar om framför allt, efter fängelsevistelsen i Bulgarien. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Lidköping

Halef Tak tackar Lidköpingsborna

Halef Tak "Jag trodde inte att jag skulle komma hem"
9:24 min

Efter att ha varit frihetsberövad i nästan två månader har den kurdiske Lidköpingsbon Halef Tak nu äntligen kommit hem. Det han har lärt sig av incidenten är hur viktigt det är att hjälpa sina medmänniskor.

– Jag var glad och lycklig när jag kom hem och jag trodde inte att jag skulle träffa min familjen igen, man måste uppleva det jag fick uppleva för att förstå; jag förstår inte hur jag någonsin levde i Turkiet, som Kurd och hur jag blev behandlad i Bulgarien. Jag har rest till flera länder, men i Bulgarien blev jag chockad av det jag fick uppleva, förklarar Halef Tak.

Halef Tak är kurd och Turkiet begärde en överlämning på grund av hans etnicitet menar han.  Under tiden som Halef Tak satt i fängelset och väntade på ett beslut, hade Lidköpingsborna gjort en namninsamling och engagerat sig för att få honom hem.
– När jag var gripen i Bulgarien, hade Lidköpingsborna ställt upp för mina döttrar; Många andra har visat stöd, som Anna Bergenvall som jag gärna vill träffa och tacka personligen, säger han. 

51 dagar 
Halef Tak greps den 20 juni och var frihetsberövad i väntan på ett beslut, vilket togs den 15 augusti. Det var Turkiet som begärde en överlämning och bollen låg hos Bulgarien att överlämna eller inte.
– In till sista dagen, var jag orolig och stressad. Det har varit minst sex rättegångsförhandlingar under 51 fängelsedagar tills Bulgarien tog beslutet att inte överlämna mig; och jag fick problem med hälsan, jag fick ingen läkarvård trots att min advokat hade ordnat intyg för det, jag fick mina tabletter två veckor efter gripandet, förklarar han.

De närmaste dagarna ska Halef Tak undersöka sin hälsa hos läkarna hemma i Lidköping. I fängelset har Halef Tak bevittnat besvärliga situationer, där han kände sig hjälplös. Det han har lärt sig av erfarenheten är framför allt hur viktigt det är att hjälpa sina medmänniskor, oavsett etnisk ursprung. 
– Det spelar ingen roll om man är svensk, arab, kurd, alban, man ska behandla sina medmänniskor med lika respekt och man ska hjälpa varandra. 

Dubbla medborgarskap 
1988 flyttade Halef Tak till Sverige från kurdiska delen av Turkiet. Han har inte besökt sitt hemland igen sedan dess. Han drömmer om att få en dag dricka te i sin hemby. Idag är Halef Tak svensk medborgare och innehar sitt Turkiska pass, vilket har väckt många frågor hos allmänheten. 
– Jag skrev brev till Turksiska Ambassaden och undrade om jag fortfarande var efterlyst eller inte. Och jag fick ett brev från Turkiska utrikesdepartementet att jag var välkommen i landet och jag har brevet kvar här som bevis! Om jag är efterlyst varför har Turkiet gett mig pass 2007? Det känns som om de ville lura mig in till fängelset, undrar en frustrerad Halef Tak som har begärt en upphävning av sitt Turkiska medborgarskap, men fick avslag.

Trots att han är svensk medborgare och att Turkiet har enligt korrespondensen med honom hävt efterlysningen, har Halef Tak och familjen fått problem med Turkiska myndigheter tidigare. För några år sedan skulle han semestra i Tunisien, men istället för att gripas vägrades han inträde i landet och skickades tillbaka till Sverige. En av vittnena till incidenten i Bulgarien är 17 årige sonen Delil.
– Så fort som vi kom in genom passkontrollen i Varna så märkte vi att pappa fick samma problem som han fick i Tunisien så vi trodde att han skulle skickas hem igen, men tyvärr , så blev det inte. Pappa sade att vi skulle åka till hotellet, trots att min mamma blev ledsen och ville stanna kvar. Det sista jag sade till honom var att han inte behövde oroa sig och att allting skulle ordna sig och nu är han här och det känns underbart, säger Delil Tak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".