Polisavspärrningar på dörren till den 23-åriga kvinnans lägenhet. Bild: Jimmy Kirvesmäki/P4 Väst Sveriges Radio
Trollhättefallet

Advokaten förvånad över beslut att släppa misstänkta skaraborgare

4:12 min

De två män från Skaraborg som misstänks för inblandning i mordet på tvåbarnsmamman från Trollhättan försattes på fri fot efter gårdagens förhör. Det beslutade vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell igår eftermiddag.

Advokat Thomas Ört, som försvarar 35-åringen som misstänks för skyddande av brottsling satt under måndagseftermiddagen med när polisen förhörde hans klient. Kort därefter fick advokaten via en tidningsreporter beskedet att åklagaren fattat beslut om att hans klient skulle försättas på fri fot.
-- Ja, jag ringde häktet omedelbart och de bekräftade att de fått ett fax från åklagarmyndigheten vid fyratiden och strax därefter hade han försatts på fri fot, berättar försvarsadvokat Thomas Ört.

Fick ni inga indikationer på åklagarens beslut under eftermiddagens förhör?
Nej det fick vi inte.

Vad var reaktionen från din klient?
Han var naturligtvis lättad över att ha blivit försatt på fri fot. Det är omtumlande att sitta inlåst 23 timmar per dygn och vara berövad kontakten med omvärlden, säger Ört.

Lång mordutredning väntar
Vice chefsåklagare Per-Erik Rinsell motiverade beslutet med att den här mordutredningen kommer ta lång tid och att de två skaraborgare som misstänks för skyddande av brottsling anses ha lämnat de uppgifter som utredningen kräver.
– Polisen har under den tid min klient varit häktad hållit ett antal förhör där han har berättat sin version och jag tror inte man hade kunnat få fram någon mer information om han hade suttit fortsatt häktad, säger Thomas Ört.

Räknar med nya förhör
Totalt har det hunnit bli över sex veckor som 35-åringen och hans 31-årige bekant suttit frihetsberövade och isolerade från omvärlden. Båda är fortsatt misstänkta för skyddande av brottsling och kan när utredningen så kräver kallas in för nya förhör.
– Det är sedvanligt utredningsarbete från polisens sida så det tror jag man kan räkna med att han kan bli kallad till förhör, säger Ört som i övrigt inte fått besked om att hans klient skulle ha några restriktioner i frihet:
-- Nej, inte vad jag vet. Han är fri att lämna landet och röra sig precis hur han själv vill.

35-åringen och även 31-åringen som fortfarande är misstänkta för skyddande av brottsling nekar båda till brott enligt deras försvarare. Den mordmisstänkte 36-åringen är fortsatt häktad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista