Aliaa Elmahdy har kallats Egyptens första radikalfeminist. Foto: Privat
SKARABORG

Vi har träffat radikalfeministen Aliaa Elmahdy

Aliaa Elmahdy: "Jag vill förändra samhället"
5:03 min

Hon har kallats Egyptens första radikalfeminist och har på grund av sina protester mot kvinnoförtryck fått flertusentals dödshot mot sig. Vi har träffat 22-åriga aktivisten Aliaa Elmahdy som numera bor i Skaraborg. Hennes familj vill inte ha med henne att göra och hoten mot henne tvingade henne att fly från sitt hemland.

- Jag vill förändra samhället i mitt hemland och på liknande platser. Göra länderna till platser där alla kan leva och fatta sina egna beslut, säger Aliaa Elmahdy.

Hon vill att män och kvinnor ska vara lika mycket värda men så är det verkligen inte idag, säger hon. Aliaa Elmahdy ser nog inte ut som många hade förväntat sig en så stark och provocerande aktivist. Hon är späd och något tillbakahållen när vi ses. Men det är 22-åringen som nyligen åtalades för förargelseväckande beteende när hon tillsammans med två andra i aktivistgruppen Femen, med bara överkroppar täckta av slagord, genomförde en aktion vid en moské i Stockholm.

- Vi vill inte ha religiöst styrda länder. Vi vill ha jämnställdhet och social frihet för kvinnor och religionen sätter stopp för det, säger hon.

"Alltid sagt ifrån"
Aliaa Elmahdy berättar att hon alltid argumenterat för kvinnors rättigheter och har alltid kritiserat den kvinnosyn hon upplever i sitt hemland men alltid under stort motstånd. Bland annat hotade hennes pappa med att skära av hennes tunga.

- Sedan jag var liten har jag motsatt mig de generella idéerna alla hade om kvinnor, säger hon.

Det var när Aliaa Elmahdy la ut en bild på sig själv iklädd endast strumpor på sin blogg för ett par år sedan som hon blev väl känd i Egypten. Bilden gjorde att hon fick hundratusentals döds- och våldtäktshot och hennes familj tog avstånd från henne. Hon berättar att hon givetvis förväntade sig en reaktion men aldrig att den skulle bli så stor.

- Jag vet ju hur galna människor är gällande kvinnokroppen men trodde aldrig att de skulle vara så här galna, säger hon och skrattar.

Tillslut blev hoten för intensiva och hon tvingades att lämna landet och sökte asyl i Sverige, vilket hon nu fått. Nu försöker hon starta ett liv här. Hellre det än att stanna i Egypten där hon hade tvingats leva under ständig kontroll och förtryck, säger hon. Det gör henne upprörd att människor kallar henne galen när hon bara försöker skapa ett samhälle där alla är värda lika mycket.

- Det gör mig arg för det är uppenbart att det är en orättvisa, säger hon.

"Livet i Sverige"
Nu bor hon i Skaraborg och fortsätter sitt arbete med aktivistgruppen Femen. Det finns fortfarande människor som vill döda henne men hennes rädsla är inte det minsta viktig i förhållande till vikten av hennes arbete. Hon har börjat märka att stödet för deras verksamhet har ökat vilket inspirerar henne.

- När människor tackar för att jag för deras talan känns det som jag är på rätt väg, säger Aliaa Elmahdy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".