Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg.
Skaraborg

Blixt och dunder - åskan orsakar skador för miljontals kronor i Skaraborg

4:47 min

I takt med att vi fyllt våra hem med allt mer elektronik så har försäkringsbolagen också fått betala ut mer pengar efter åskoväder. Nu ser skadechefen Ulf Lindholm dock ett trendbrott, trots att till och med frysen kan ta skada vid åskoväder.

Varje år orsakar åskan skador för miljontals kronor i Skaraborg. I år var första halvan av sommaren relativt åskfri, men de senaste veckorna har skadechefen Ulf Lindholm och hans kollegor på Länsförsäkringar Skaraborg fått mer att göra:

– Ska man sammanfatta sommaren så har den varit ganska normal. Det är främst de sista veckorna som vi haft många skador på egendom. 

Främst är det datorer, modem och tv-apparater som gått sönder när blixtnedslag skapat för hög spänning i el- och telenät. 

– Skador på vitvaror blir också allt vanligare. Det finns mycket elektronik i dem idag och ibland är de till och med kopplade till nätverk. 

Under sommaren har blixten också skapat bränder, säger Ulf Lindholm: 

– Det är gudskelov inte lika vanligt, men har hänt några gånger i sommar. De flesta skadorna som rapporteras in är på elektronik. 

Trådlöst klarar smällen
Under de senaste tio åren har trenden varit tydlig: alltmer gods skadas. 

– Det beror nog på att vi har mer elektronik hemma. De senaste två åren har vi dock sett en mattning. Vi tror att det beror på att fler grejer är trådlösa idag. Då klarar de sig, förutsatt att de inte sitter i laddstationen. 

De senaste fem åren har Länsförsäkringar Skaraborg betalat ut 20 miljoner kronor i 1 100 skadeärenden. 

– Men åskan kostar ju mer än så, för i de här siffrorna ingår ju inte alla de kostander som uppstår för den drabbade, även om de är försäkrade. 

Att anlita en elektriker som installerar ett överspänningsskydd är en god idé, tycker Ulf Lindholm, framförallt om man bor på landet och har luftburna el- och teleledningar runt sig. 

– Med ett överspänningsskydd har man ett gott skydd. Annars är det det gamla vanliga sättet som gäller: dra ut sladden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista