1 av 2
Ibrahim Muhumed (i mitten) tycker att det borde satsas mera på flyktingguider men att det redan finns liknande verksamheter som kommunen kan dra nytta av. Foto: Mary Chitgar P4 Skaraborg / Sveriges Radio.
2 av 2
Annika Wilow Sundh på Falköpings kommun ser till att matcha flyktingarna med flyktingguiderna. Foto: Mary Chitgar P4 Skaraborg / Sveriges Radio.
Falköping

Falköping satsar på flyktingguider

2:49 min

Falköpings kommun ska tillsammans med föreningar och andra intressenter diskutera hur länsstyrelsens stimulansbidrag ska användas på så kallade flyktingguider - personer som ska hjälpa nyanlända att bättre komma in i det svenska samhället. Emellertid finns det redan likartade verksamheter som kommunen kan utnyttja. 

Falköpingsbon Ibrahim Muhumed är från Somalia och efter att ha bott i Sverige i tre år informerar han i dag nyanlända flyktingar i hela Skaraborg om det svenska samhället.

Hans uppgift är att hjälpa dem med diverse tjänster. Enligt honom utgör flyktingguiderna en väsentlig del i arbetet att för att underlätta integrationen, särskilt för dem som inte hunnit lära sig svenska.

– Det finns många utbildade flyktingar som inte kan svenska. Det betyder inte att de inte kan någonting, så flykttingguiderna kan hjälpa dem med att till exempel komma igång i det svenska samhället.

Dunja Kavari från Afghanistan besöker Ibrahim Muhumeds kontor för att boka tid för sin mamma.

– Min mamma är i skolan på flyktinglägret, så jag kommer hit efter skolan och ska boka tid åt henne med Ibrahim. Och det han brukar hjälpa till med är exempelvis brev till olika myndigheter och ibland även telefonsamtal, förklarar hon.

Stor efterfrågan på guiderna
Efterfrågan på guiderna har varit stor och därför har länsstyrelsen tilldelat kommunen 160 000 kronor för att utveckla arbetet tillsammans med föreningar och medborgarkontoret. 

– Kommunen har tagit initiativet och fått stimulansbidrag och sedan är det kommunens uppgift att matcha flyktingguider med flyktingar, förklarar Annika Wilow Sundh på Falköpings kommun.  

Ibrahim Muhumed guidar många nyanlända flyktingar från olika länder i Skaraborg och han tycker att det redan finns liknande verksamheter som kommunen kan utnyttja.

Han anser också att 160 000 kronor är en för liten summa och att kommunen istället borde satsa kontinuerligt på flyktingguider.

– Jag tror att resurserna är otillräckliga, men jag kommer att fråga kommunerna, landstinget och regeringen om de kan satsa mer på den här typen av verksamhet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista