Foto: Stina Broberg P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skaraborgs tingsrätt

Rättegång mot tonåring som körde på 12-åring i Lidköping

"Det största straffet är att han faktiskt körde på en 12-årig pojke"
3:41 min

På ett ögonblick förändrades livet för en 12-åring och en 19-åring i centrala Lidköping kvällen den 30 juni i fjol. Den 12-årige pojken cyklade över en korsning och blev då påkörd av den 19-årige bilisten. Efter dagens rättegång är det upp till Skaraborgs tingsrätt att bedöma om 19-åringen gjort sig skyldig till vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

I tingsrätten förklarade åklagare Jennifer Hasselroth varför hon ansåg att den nu 20-årige bilisten ska dömas till vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.
– Det största straffet har han redan tagit; att han kört på en 12-årig pojke, det vi ska bedöma idag är om han ska ha ett straff i juridisk mening, sa Hasselroth.

Trodde en sten träffat rutan
Kollissionen i korsningen Mellbygatan - Esplanaden i Lidköping på kvällen den 30 juni förra sommaren förändrade livet både för den då 12-årige pojken som kom cyklande med sin kompis och den då 19-årige bilisten. 19-åringen som strögat runt på stan tillsammans med flickvän och kompisar i bilen uppfattade först smällen som att en sten träffade bilrutan:
– Jag blev så chockad, jag förstod inte vad som hänt alls, sa bilföraren i rättssalen under onsdagen.

Pojken ännu inte återställd
Den 12-åriga cyklisten fick livshotande skador; rättsläkarintyget beskriver bland annat en skallbensfraktur, en sårskada i huvudet som blottade skallbenet, flera benbrott och blödning i mjälten. Han är över ett år efter olyckan ännu inte helt återställd och kommer få genomgå flera operationer.
Också de personer som såg olyckan förstod direkt att den var mycket allvarlig:
– Jag såg hur pojken flög säkert trettio meter i luften. Det var en tjej som satt och höll pojkens huvud i händerna och jag fick igång så att pojken började andas igen, berättade ett vittne som snabbt rusade fram till olycksplatsen.

Körde fort - men hur fort?
Idag kom en stor del av rättegången att handla om hur fort bilen kört eftersom tingsrätten ska göra en bedömning om bilisten varot så passs oaktsam att han "tagit en medveten risk" i sättet han framfört bilen. Men det visade sig vara svårt att få en enhetlig bild av hur fort bilen kört. Vittnen uppgav hastigheter alltifrån 50 till närmare 100 kilometer i timmen, klart är att 19-åringen troligen hållt högre hastighet än de 40 km/h som det var på platsen. Själv uppskattade han att han hållit mellan 40 och 50.

Det handlade också om den 19-årige pojken hade grönt ljus - i så fall innebar det att den 12-årige pojken cyklat mot rött:

- Jag menar att olyckan i första hand vållats utav cyklisten eftersom jag anser att det är bevisat att min klient hade grönt, det innebär automatiskt att cyklisten hade rött, säger bilistens försvarsadvokat Peter Pochill.

- Visst kan han ha varit ouppmärksam i viss utsträckning men inte på den nivån att han ska dömas, säger försvararen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".