Beatrice Ask i Falköping: "Skärp lagstiftningen mot identitetsstöld"

Problemet med identitetsstölder växer. Nu vill justitieminister Beatrice Ask skärpa lagstiftningen. Det var något som kom fram under hennes besök på polisstationen i Falköping idag.

– Det som skiljer det som händer på internet mot verkligheten är att det oftast går snabbare och det är anonymt. Det är faktorer som gör kriminaliteten svårare att hantera. Jag tror att lagstiftningen måste bli bättre men sen är det också att ha bättre verktyg att utreda brott, säger Beatrice Ask till P4 Skaraborg.

Det jobbar man med i Falköping. Här har man nämligen sedan årsskiftet en It-grupp med fokus på just brottsligheten på nätet. Det är ett tvåårigt projekt med nio anställda i gruppen.

– Jag har fått en bra beskrivning av mönster som man ser i olika typer av ärenden när det gäller bluffakturer, identitetskapningar bland annat, säger Ask.

Känsligt ämne

IT- gruppen med placering i Falköping täcker Skaraborg, Älvsborg och Storgöteborg. Och i takt med att brottsligheten i snabbare takt flyttar från gatan till nätet, desto större och känsligare blir resursfrågan.

– Ska vi få hela myndighetens ärenden behöver vi en resursförstärkning till det dubbla för att kunna hålla samma kvalité och effektivitet som idag säger Torsten Jaeckel, gruppchef för It-gruppen.

– Resursfrågan kan man diskutera i oändlighet. Det finns ingen som säger att de inte vill ha fler resurser. Min uppgift är att säkerställa att de resurser vi har används på det mest effektiva sättet. Jag att den här enheten i Falköping är ett sätt att effektivisera och få ut mer utav satsade resurser än vad vi gjorde innan, säger justitieminister Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".