1 av 2
Roaccutan har hittills varit Sveriges enda läkemedel mot Acne och utan högkostnadsskydd kan det kosta upp till 12 000 kronor per behandling enligt hudläkarna. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
En behandling mot Acne kan kosta upp till 12000 kronor, berättar hudläkaren och ordföranden för alla privatpraktiserande dermatologer, Thor Bleeker, som är kritiskt till det här tillståndet. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Acnepatienter drabbas när ny medicin dykt upp på marknaden

1:50 min

Ett hundratal patienter i Skaraborg kan inte få ut medicin mot svår acne via högkostnadsskyddet. Orsaken är ett administrativt arbete mellan olika myndigheter när en ny produkt kommit på marknaden. Under den tiden kan inte patienterna få någon behandling.

Roaccutan har hittills varit Sveriges enda läkemedel mot Acne. Men nu har en konkurrent med precis samma läkemedel fast med ett annat namn, Isotretionin, kommit på marknaden och eftersom det är ännu inte subventionerat inom högkostnadsskyddet så får inte heller Roaccutan skrivas ut till rabatterad pris. Det är Läkemedelsverket som godkänner läkemedlet  och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) som sätter prislappen.  

Drabbar framförallt unga patienter
Det största problemet är priset. En behandling kan kosta upp till 12000 kronor, berättar hudläkaren och ordföranden för alla privatpraktiserande dermatologer, Thor Bleeker, som är kritiskt till det här tillståndet.
– Det är flest tonåringar som behöver hjälp med acne och hittills har de inte haft råd att betala det fulla priset, d.v.s. utan högkostnadsskyddet, tyvärr, och emellertid mår de psykiskt dåligt och deras acne kan förvärras och leda till ärrbildningar om inte de får behandling, säger hudläkaren Thor Bleeker.

På grund av det administrativa arbetet som pågår mellan läkemedelsverket och TLV, har ett flertal nya patienter med svår acne hamnat i ett glapp, där de inte kan få ut någon medicin till ett förmånligt pris. De får stå i kön och vänta, som sent som till årsskiftet.

– Dermatologerna har varit mycket upprörda över detta, jag har själv pratat med Läkemedelsverket men detta är på tjänstemannanivå, säger han.

Enligt Sofia Wallgren, generaldirektör på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) kan landstinget stå för fakturan.
– Detta händer mycket sällan och jag vet att landstinget kan göra en bedömning från fall till fall och även bevilja kostnadsansvaret för läkemedlet, upplyser hon.

Men att landstinget kan ta kostnadsansvaret är något som hudläkaren Thor Bleeker inte känner till.
– Det är inget som jag eller mina kollegor inom privata hudmottagningar känner till. De måste förstå förloppet, att vi läkarna är lika förtvivlade som patienterna, bekräftar han.  

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista