Vättern hotas menar aktionsgruppen. Foto: Anna Hållams/Scanpix.

Rädda Vättern forsätter kampen - med 17 000 personer i ryggen

5:57 min

Aktionsgruppen Rädda Vättern kämpar vidare mot Försvarets planerade utökningar av provskjutningar över sjön. I morgon lämnas över 17 000 namnunderskrifter in i remisssvaret till länsstyrelsen.

Flygsjutmålet Hammaren vid Vättern mellan Hjo och Karlsborg är en viktig resurs, av riksintrresse för Totalförsvart och det enda vettiga stället att öva med flyg och visa upp och marknadsföra JAS, anser försvaret.

Men aktionsgruppen Rädda Vättern ger inte upp sitt motstånd.

– Vi har varit ute på gator och torg och samlat in namn. Det roligaste är ju folks reaktioner att det äntligen är någon som gör någonting, sägr Bengt Eriksson från Hjo som  är med i aktionsgruppen.

Att öva med flyg och skjutningar så nära Hjo, Brevik och Karlsborg, i Vättern som förser 250 000 personer med drickvatten är helt absurt, anser Aktion Rädda Vättern.

– De har sedan tidigare fått tillstånd att skjuta 1000 skott, fulla med bly. Nu ska det fördubblas.

Försvaret svarar att det inte kommer påverka miljön. Dessutom turisterna kommer att svika och både folk och fåglar kommer att flytta, befarar gruppen.

– Men det är en känslig miljö eftersom vattnet omsätts mycket långsamt i Vättern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista