Det är tack vare rabatterad behandling med läkemedel som den svåra acnen försvann för 20 åriga Astrid Jakobsson. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
skaraborg

Dyrt för unga med acne

4:27 min

På grund av det administrativa arbetet mellan Läkemedelsverket och Tandvårds- och läkemedelsverket (TLV), har patienter med svår acne hamnat i ett glapp. De tvingas betala minst 12 000 kronor för sin medicin.

Tjugoåriga Astrid jakobsson från Skara har acne i släkten. Båda hennes föräldrar har haft det och en moster har mycket svår vuxenacne. Nu är hennes yngre tvillingsystrar också drabbade.

Astrid är fri nu
Efter flera behandlingar under tre års tid, har Astrid idag ingen acne kvar på kroppen.

– Det går inte sminka över finnar och därför var jag sällan med på bilder, men nu är det över och det är jätteskönt.

Astrids ena syster hann börja behandlingar med läkemedel. Däremot har andra systern, Nora, inte kunnat få ut medicinen Roaccutan på grund av läkemedelsmyndigheternas administrativa regler.

Konsekvensen
Ett nytt läkemedel med precis samma innehåll fast med ett annat namn har kommit ut på marknaden och tills det subventioneras, det vill säga att patienter kan köpa det till ett billigare pris, kan inte Roaccutan skrivas ut till de som behöver behandlingen.

Astrids lilla systern Nora, har hamnat i glappet, och tillhör Skaraborgs hundratals patienter som får vänta för att behandla sin svåra acne.

– Min syster skulle precis fått medicinen och precis i samma sekund så försvann medicinen i rabatteringen, hon har inga möjligheter att betala 10 000 till 16 000 och planen nu är att vänta, och det gör ont med acne, det är som att ha sår jämt.

Hudsjukdom
Acne är en sjukdom och inget ungdomsproblem, menar Astrid, som har haft acne sedan hon var 12 år gammal.

– Det känns som om myndigheterna tar inte oss på allvar, om inte ens min hudläkare blir hörd, så blir man orolig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista