Malin Carlsson är en ungdomarna som lockas av industrin. Foto: Caroline Karlsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Vara

Penta öppnade porten för arbetslösa

"Det blir en väldig omställning"
2:28 min

Fler unga måste få upp ögonen för industrin. Det säger Kjell Johansson, personalansvarig på Volvo Penta i Vara, som idag hade öppet hus för unga arbetslösa ungdomar mellan 18-22 år.

Nu satsar Volvo på ungdomar genom att erbjuda dem en yrkesutbildning. Därför stod dörrarna öppna idag, för de intresserade.

– Det verkar väldigt spännande. Det som lockar är att prova något nytt, säger Malin Carlsson en av ungdomarna som besökte företaget.

Tillsammans med 17 andra ungdomar fick Malin Carlsson en rundtur i företagets lokaler och information om vad det innebär att jobba på Volvo Penta i Vara.

Stor omställning
Hon är en av dem som blev lockad att börja jobba på industrin. Därför har hon sökt till utbildningen Volvosteget som börjar i höst för andra året i rad.

– Jag gick media i gymnasiet så det blir en väldig omställning. Det är ju alltid roligt med variation, säger Malin Carlsson.

Inget jobb
Det är en betald yrkesinriktad utbildning som Volvo erbjuder till ungdomar mellan 18-22 år. Syftet med utbildningen är att skapa ett intresse för att arbeta med industrin i Sverige.

– Vi inom Volvo har utbildningen för att säkra arbeten i framtiden. Industrin kommer att ha behov av arbetskraft.

Kan ni lova de unga jobb?
– Nej det kan vi inte, men de får ju en utbildning som de har när de söker andra industrijobb här på Varaslätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".