Åke Bonnier Biskop i Skara sktift. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Skara Stift

Biskopen ryter till om flytten från landsbygden

Biskopen Åke Bonnier ""Det är en sorts människovärdesfråga"
6:32 min

Vi som bor på landsbygden är inte prioriterade, det menar Skara Stifts Biskop Åke Bonnier. Han ser att landsbygden blir av med fler och fler funktioner till förmån för de större städerna, vilket han vill få politikerna att inse.

I förra veckan skrev Biskopen en debattartikel i Dagens Nyheter, där han påtalade problemen med att landbygden blir av med fler och fler funktioner i samhället. Han menar att det inte satsas på landsbygden, utan allt centraliseras till storstaden.

– Jag kommer från Stockholm när jag kommer till Skara Stift ser jag bland annat att man drar ner på olika saker som för Stockholmare är självklart att ha inpå knutarna.

Åke Bonnier menar att det är en sorts människovärdesfråga att det inte satsas på landsbygden och han jämför med vårt grannland.

-- I Norge satsar man på människor i hela landet, här verkar man bara satsa på storstäder. Vi som inte bor där många bor verkar inte vara värda att satsa på, säge Åke Bonnier.

Vad kan kyrkan göra mer än att skriva debattartiklar?
 Kyrkans roll är väl inte att lösa på de politiska problemen, men vi måste uppmärksamma det.

Annika Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".