Martin Hellberg och hans son Vilde leker i sandlådan. Foto: Caroline Karlsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Martin blev sexuellt utnyttjad "Mamma såg att det var allvar"

Martin: "Jag har haft tur"
6:23 min

Många barn som blivit sexuellt utnyttjade blir inte trodda. Det menar Martin Hellberg från Korsberga. Efter att själv blivit sexuellt utnyttjad som barn ska Martin Hellberg föreläsa på Trasdockans dag på söndag.

Trasdockans Dag i Stockholm är en årlig manifestation för att synliggöra våld och sexuella övergrepp på barn. Det är föreningen Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn, som arrangerar det. Och årets ledord för Trasdockans Dag är "Våga lyssna och tro på barnen". Och det är precis vad Martin Hellberg blev.

Från två års ålder upp till sju blev han sexuellt utnyttjad av en närstående. Han berättade för sina föräldrar som direkt tog honom på orden.

– Mamma såg i mina ögon det som hon sett så många nätter när jag inte kunde sova. Hon såg att det var allvar och pappa trodde också på mig, utan tvivel.

Blev trodd
Martins fall är unikt på många sätt. Inte bara för att han är man och berättar om det utan också för att förövaren erkände brottet och blev dömd i rätten. Dessutom blev han trodd av sin föräldrar och det är det han ska berätta om på söndag.

– Det blir mer som ett tacktal egentligen  till mina föräldrar. Jag ger också min bild av vad det betyder att bli lyssnad på och trodd. Att det givit mig styrka.

Vad tycker du om att hålla talet?
– Det är kul att känna sig behövd. Jag är nästan rörd av att få frågan att hålla det här talet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".