1 av 3
Götene kommun förhandlar med Bert Karlsson om att köpa loss borgen. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Några av husen som nu ska auktioneras bort. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Åsa Karlsson. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Medeltidens värld på väg mot slutet

5:30 min

Medeltidens värld i Götene är nu ett steg närmare en avveckling. När ägaren, det kommunala bolaget Medeltidens värld AB, hade möte i går presenterades ett avtal om att köpa loss borgen från Bert Karlsson. I dagarna läggs flera byggnader från parken ut på auktionssajten Kvarndammen.

– Här är Aranäsgården, som man har haft till konferenser. Man kan använda den till festligheter och happenings, säger Åsa Karlsson som är ny ordförande för Medeltidens Värld AB, när hon visar P4 Skaraborg runt i den övergivna parken.

I veckan har auktionssajten Kvarndammen besökt parken och fotograferat de hus och byggnader som nu ska auktioneras bort.

– Kvarndammen arbetar på det sättet som vi tror är det bästa. De har tagit bilder, de lägger ut dem på sin sida, och de gör en värdering. Vi behöver inte lägga några extra pengar på det.

Åsa Karlsson tror att byggnaderna kommer att läggas ut på hemsidan någon dag nästa vecka, när Kvarndammen har värderat byggnaderna och satt ett minimumpris. Om byggnaderna säljs får köparen själv åka till Äventyrslandet och montera ned dem.

– Stolar och sådant går också med i köpet. De följer med husen, säger Åsa Karlsson.

Sen kommunfullmäktige i juni tog beslutet att avveckla parken, har bara ett viltstängsel sålts, för ungefär 8000 kronor till en privatperson i Lerum. Fullmäktige har satt en deadline till 31 oktober då allt ska vara sålt, och skulle man inte ha lyckats sälja hus och andra inventarier tills dess så ska de skänkas till föreningar eller kommunal verksamhet.

Borgen står i vägen

En sak som också måste klaras upp innan parken kan avvecklas är vad som ska hända med borgen, som ägs av ett av Bert Karlssons bolag och som byggdes upp i parken när de bytte profil från Medeltidens Värld till Äventyrslandet.

Kommunen har förhandlat med Bert Karlsson i tre månader, och igår när det kommunala bolaget Medeltidens Värld AB hade styrelsemöte presenterades ett avtalsförslag, som i princip innebär att kommunen köper loss borgen och marken den står på. På så sätt blir de av med hyresavtalet som kommunen har bundit sig till, som har 17 år kvar.

Det är upp till fullmäktige i september att besluta om avtalet ska godkännas eller inte, och innan dess vill styrelsen inte berätta hur mycket pengar som kommunen kommer att få betala Bert Karlsson. Men Bert Karlsson har tidigare sagt att Götene kommun kommer att tjäna tre miljoner på att köpa loss borgen, eftersom de sparar in på räntor som de skulle fått betala under tiden de skulle fortsatt att hyra den. Men enligt uppgift till P4 Skaraborg verkar det som att Götene kommun återigen blir förlorare i spelet, eftersom Bert Karlsson vill skriva in i avtalet att han ska få inventarier värda fem miljoner kronor. Bland annat piratleken som var en av Äventyrslandets aktiviteter.

– Det där är en fråga som jag inte pratat om under förhandlingsläget. Men vi förhandlar med Bert, det gör vi, säger Åsa Karlsson.

Hur känns det att det är ett steg närmare avveckling nu?

– Ska jag svara ärligt? Det känns inte hårt, för jag har aldrig trott på den här anläggningen. Så därför är jag nog rätt person att avveckla det hela. Det hade varit värre för mig om jag trott på idén och brunnit för alla tankar och idéer, men det här gör inte så ont i mitt hjärta, säger Åsa Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista