Arkivator har anläggningar i Falköping och Tidaholm. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio
FALKÖPING

Ny ägare räddar de flesta jobben på Arkivator

1:06 min

Det konkursdrabbade verkstadsföretaget Arkivator, med runt 250 anställda i Skaraborg, har fått en ny ägare. Det är Leax Group med säte i Köping som köper Arkivator Industrys verksamheter i Sverige, Ungern och Kina.

Enligt Roger Berggren, Leax koncernchef, kommer de flesta jobben att kunna räddas.

– Vi räknar med att de flesta medarbetarna i den svenska verksamheten följer med över, säger Roger Berggren.

– Formellt kommer vi att ge dem ett anställningserbjudande, eftersom bolaget är i konkurs idag. Men vi hoppas att vi ska kunna erbjuda de flesta anställning i det nya Leax/Arkivator.

Företaget Arkivator har runt 250 anställda på anläggningarna i Falköping och Tidaholm. I mitten av augusti i år lämnade företaget in en konkursansökan.

Negdgången har pågått ett tag. Tidigare i år fick 40 personer gå och så sent som i våras varslades ytterliggare 50 personer.

Men den kvarvarande styrkan av ovarslade på drygt 160 anställda hoppas Leax koncernchef, Roger Berggren, alltså kunna rädda.

Han menar att Arkivator kommer att tillföra ett antal nya kunder till Leax och en breddning för företaget. Leax-koncernen har varit väldigt fokuserade på tung fordonsindustri. Med den här affären får de fler kunder i andra industrigrenar.

Köpet gäller även bolagen Arkivator Telecom och Exir Telecom.

– Vi kommer successivt att integrera Arkivator med Leaxs verksamhet. Tillsammans blir vi en starkare internationell aktör, säger Roger Berggren.

När tar ni över företaget?

– Tillträdet sker nästa vecka. Ett successivt tillträde under nästa vecka. Lite olika på olika orter.

Orhan Medic, ordförande för IF Metall på Arkivator, berättar att många av hans medlemmar nu är lättade för att ovissheten är över.

Caroline Karlsson

Caroline Karlsson. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

0500-77 30 66
caroline.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista