Anna Niska, trafikforskare. Foto: Lana Brunell Sveriges Radio.
TRAFIK

Cyklister med hörlurar kan vara en fara i trafiken

1:34 min

Nu ska forskare undersöka om det vara trafikfarligt att cykla med hög musik i hörlurarna. Det saknas studier om det här, eftersom information om hörlurar och musik aldrig har rapporterats in vid olyckor.

Än så länge finns ingen statistik som visar att det är farligt att cykla med musik i öronen. Men det kan bero på att akutsjukhusens rutiner att detaljerat rapportera in vad olyckorna beror på inte riktigt har kommit igång än. Det tror Anna Niska, som är forskare vid Statens väg och transportforskningsinstitut

-- När vi ser till cykelolyckorna och tittar på statistiken där, så kan vi inte se att det är så många olyckor som är relaterade till att man använt mobiltelefon eller haft hörlurar eller så, säger Anna Niska.

Men statistiken kan ljuga. Det kan helt enkelt vara så att rätt information inte finns med i den statistiken. Dem data som forskana tittar på läggs in av sjukhusen.

-- Det är ju helt klart att man blir distraherad av att ha ljud i öronen, så intuitivt känner man att det borde ha en inverkan, säger Anna Niska.

– Men hur stor betydelse det har och hur många olyckor som orsakats av detta vet vi inte idag.

Ingen forskning har heller bedrivits på området men det är på gång nu. Kollegan Katja Kircher ska tittta närmare på distraktion vid användning av mobil it när man cyklar, berätta Anna Niska.

-- Då kommer de att göra fältstudier där en cyklist kommer få ha lurar och mobiltelefon och sms:a och samtidigt cykla en viss bana, säger Anna Niska.

– Så ska man se hur man blir distraherad av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista