1 av 2
Mattias Lilja har tagit på sig flera av jaktprykarna för att visa vad som finns. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
2 av 2
Några av alla jaktprylar som finns.
JAKT

Nya teknikprylar gör det lättare för jägarna

1:37 min

För en dryg vecka sedan inleddes årets jaktsäsong med att rådjursbockarna blev ett tillåtet vilt. Aldrig förr har det funnits så mycket tekniska prylar för jägarna som nu. Ljuddämpare på geväret, gps på hundarna, avancerade hörselkåpor och annat som kan hjälpa jägaren i skogen.

De senaste tio åren har ökningen gått stadigt uppåt och numera finns väldigt många tekniska lösningar som kan hjälpa jägaren i skogen.

– Även om jakten är den samma som den alltid har varit så har det kommit en hel del hjälpmedel som helt klart underlättar jakten, säger jägaren och jaktjournalisten Mattias Lilja.

Vildsvinen ligger bakom
Elektroniska hörselskydd som dämpar skottljud, åtelbelysning när man jagar vildsvin, ljuddämpare på geväret, avståndsmätare, gps på hundarna, väldigt starka pannlampor.

Det finns nuförtiden många tekniska hjälpmedel om man är jägare och gillar prylar. Mattias Lilja menar att här har vildsvinens inmarsch haft betydelse och ställt nya krav på utrustningen.

– Den övriga jakten kan man bedriva med farfars ärvda grejer, men vildsvinsjakten kräver exempelvis bättre kikarsikten och pejlutrustning om man jagar med hund.

Glömmer viltet
Avslutningsvis är Mattias Lilja inte helt övertygad om att alla hjälpmedel har gjort det enklare för jägaren.

– Nej, ibland kan det nog vara så att jägaren är lite för upptagen med att hålla koll på alla sina prylar istället för att hålla koll på viltet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista