Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Skaraborgs sjukhus

Sjuksköterskor jobbar mer övertid

Vårdförbundet: "Vi har inte tillräckligt med personal"
1:46 min

Allt fler sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor på Skaraborg sjukhus jobbar övertid. Under första halvåret i år fick de jobba nästan 40 procent fler övertidstimmar jämfört med 2009.

Vårdförbundet anser att siffrorna talar sitt tydliga språk; att fler sköterskor behövs i vården.

– Har man en övertid som har ökat 45 procent de här åren, då måste man inse att vi inte är tillräckligt med personal, säger Mariette Björk på vårdförbundet vid Skaraborgs sjukhus.

Om man slår ut siffrorna handlar det om mindre än en timma i veckan per sjuksköterska.

– Det kanske inte låter så mycket, men när vi gjorde ett överslag såg vi att det handlar om 19-20 heltidstjänster. Då blir det en annan dager, kan jag tycka, säger Mariette Björk.

Sjukhusdirektör Birgitta Molin Melander säger till Skaraborgs Allehanda att sjukhuset nu ska ta reda på om det är dålig planering eller kompetensbrist som är orsaken till övertiden. Mariette Björk tror att det handlar om en kombination av båda delar.

– Och det faktum att vi faktiskt har blivit färre. Vi saknar en hel del kompetens, och då visar det sig i sådana här siffror. Vi kan säkert jobba effektivare, men då måste Skaraborgs sjukhus bli en mer attraktiv arbetsgivare så att folk med kompetens söker sig hit, säger hon.

Vårdförbundet har flera möten med arbetsgivaren inplanerade under hösten.

– Då tänker vi ta upp detta. Jag hoppas vi kan samarbeta med arbetsgivaren så att vi kan få bättring, för så här mycket övertid kan inte vara bra för någon, säger Mariette Björk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".