Väntad konkurs för IPP i Lyrestad

1:32 min

Företaget IPP plåtproduktion i Lyrestad har lämnat in en ansökan om konkurs. En konkurs som skulle drabba 32 anställda på företaget. Det som fått dem på fallrepet är tre stora projekt som försenats.

Det har varit en tuff period för företaget, säger företagets vd Mikael Lundqvist. De projekt som försenats handlar om produktion av avgaskomponenter.  

– De tre projekten som skjutits fram är den enskilt största anledningen till konkursen, säger Mikael Lundqvist.

– En annan anledning är Arkivators konkurs, eftersom de är en av våra kunder.

Är det ändå för sent, trots att Arkivator fick en ny ägare i fredags?

– Ja, pengarna försvann i konkursen. Vi hade tillverkat grejer till dem, och skickat faktura. Och i och med deras konkurs är de pengarna borta.

Ni har under många år varit underleverantör till bilindustrin och känt av osäkerheten på marknaden. Kan du beskriva hur det är att jobba mot sådana kunder?

– Det är tufft, men det går att tjäna pengar på det. Man bör komma upp i en viss omsättning. Vi behöver ligga på 60-70 miljoner för att gå bra, och vi har legat på 45-50 under en period nu och det är för lite.

– Vi har ju känt av det här under en period eftersom vi har haft svårt att få material eftersom vi har haft svårt att betala våra fakturor.

Så det här kommer inte som en överraskning?

– Nej, absolut inte. Men vi undersöker förutsättningar för möjligheter till fortsatt drift, säger IPPs vd Mikael Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista