Carina Ohlsson, S-kvinnors ordförande. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson strider för rätten till heltidsarbete

7:38 min

Jämställdheten går först. S-kvinnors nyvalda ordförande Carina Ohlsson från Lidköping har siktet inställt inför valet nästa år. Hon vill att hennes parti ska sätta ett slutdatum för när rätten till heltidsarbete ska vara införd.

I lördags valdes Carina Ohlsson till ordförande, efter att valberedningen enhälligt föreslagit henne och de andra kandidaterna, bland andra Monica Green från Skövde, dragit tillbaka sina kandidaturer till stöd för Ohlsson.

– Det var hedrande, spännande, stimulerande. Det finns hur många adjektiv som helst för förbundsmötet. Det var oerhört roligt med uppslutningen runt mig. Det känns som att jag har både medlemmarna och förslagen i ryggen.

På plats i lördags fanns bland annat partiledaren Stefan Löfven, som gratulerade till uppdraget som innebär att Carina Ohlsson på allvar tagit plats bland Sveriges tyngsta politiker. Hon blir bland annat adjungerad till Socialdemokraternas verkställande utskott, VU. 

Att det är val nästa år gör uppdraget extra spännande, tycker hon. 

– Det är dags att planera valmanifest och vara med och bestämma vilka frågor som ska drivas i valet. Som politiker så blir man extra taggad. 

Carina Ohlsson hjärtfråga är jämställdhet. Hon pratar ofta om hur man ska jämna ut klyftorna i samhället och om vilket stöd som behövs för att exempelvis kvinnor och barn som lever i vårdsamma relationer ska kunna bryta sig ut. Arbetet går alltför långsamt tycker hon; 

– Man säger ofta att det ”blir så mycket på en gång, vi får ta en sak i taget” och så vidare. Det går sakta, så man måste driva på, säger hon och ger ett exempel på vad hon vill uppnå som ordförande:

– Man ska inte prata jämställdhet utan sätta konkreta mål, till exempel sätta ett slutdatum för när rätten till heltid ska vara införd. Har inte alla som jobbar deltid fått ett erbjudande om att få gå upp till heltid då, så ska det finnas en tvingande lag. 

Stadig skaraborgare
Carina Ohlsson är sedan länge riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Till de tyngre uppdragen hör också att hon är ordförande för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR). Trots att hon varit S-kvinnors vice ordförande i flera år tänkte Carina Ohlsson tänkte sig noga för innan hon bestämde sig för att kandidera till posten som ordförande. 

– Jag hade ett par veckor på mig att tänka och kom fram till att jag kommer att klara av det här.

Lena Sommestad satt som ordförande i två vår och avböjde sedan omval eftersom hon inte hade tid att vara både ordförande för S-kvinnor och riksdagsledamot. Hur ska du hinna? 

– Jag har fått tänka igenom mina andra uppdrag. Uppdraget som ordförande i SKR kommer jag att trappa ner. S-kvinnor kommer att få den tid som behövs. 

Vad har du för plan för dig personligen då? 

– Som skaraborgare och västgöte står jag stadigt med båda fötterna på jorden. Jag känner en oerhörd trygghet i att jag har ett nätverk och vänner som gör att jag kan slappna av och få energi när jag är på hemmaplan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista