Trafikpolisen geomför däckrazzia för att få folk att köra på säkrare däck. Foto: Scanpix

Polis genomför däckrazzia - "Folk har dålig uppfattning om vilka däck som är bra"

1:27 min

Har du ordning på dina bildäck? I dag startar kampanjen Däckrazzia i Västsverige. En kampanj som syftar till att få folk att köra på säkrare däck.

– Det handlar om att göra bilförarna medvetna om hur viktigt det är att man har rätt mönsterdjup och rätt lufttryck, säger Malin Karlsson som är verksamhetschef för NTF i Väst.

På sommardäck är det 3 mm som mönsterdjup som gäller och vinterdäck 5 mm som minimum. Lufttrycket skiljer sig mellan olika bilar men står i bilens instruktionsbok och kan även stå på stolpen bakom förarsätet eller i tanklocket

- Kör man på lågt lufttryck ökar slitaget, det drar mer bränsle men sen är det också en stor säkerhetsrisk, du får sämre förmåga att manövrera bilen, säger Malin Karlsson.

Polisen upptäcker ganska ofta vid sina kontroller bilar med dåliga däck.

– Vi upptäcker ofta att det är däck som är mindre bra. Man kör med blandade däck och har dålig uppfattning vilka däck som är bra för ens bil, säger Bengt Karlsson som är chef för trafikpolisen i Västra Götaland.

Västekot
vastekot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista