1 av 3
Översta stora terrariet innehåller en Grön Mamba, ca 70 cm lång. Foto: polisen
2 av 3
Dörr med varningstext och säkerhetsregel. Foto: polisen
3 av 3
En Madagaskarboa i vardera box. Foto: polisen

Zooägare vill ha lika regler för giftormar

1:54 min

Efter att en man blev biten av en giftig kobra i Göteborg höjs röster för att införa enhetliga tillstånd. En som välkomnar tydligare regler är Peter Johansson som säljer ormar i sin zoobutik i Källby.

Intresset för reptiler har under hela 2000-talet varit stort. De flesta är seriösa, har tillstånd och förvarar ormarna på ett korrekt sätt. Men liksom fallet i Göteborg där ormar förvarades på ett otillåtet sätt så finns det liknande exempel i Skaraborg.

Inga lås
I fjol hittade länsstyrelsens djurskyddsinspektör ett 60-tal ormar i en lagerbyggnad i Hjo, här fanns spottkobror och andra giftiga ormar och lås saknades där de förvarades.

Peter Johansson som driver zoobutik i Källby och som säljer ormar kan förstå lockelsen av giftormar:

– Jag kan förstå att man vill studera hur giftormar beter sig i terrariet, det är ett fascinationsdjur.

Säljer inte giftormar
Peter Johansson har specialiserat sig på ormar i sin zoobutik i Källby, även om de ormar han säljer inte är giftormar. Han kan till viss del förstå den mediala uppståndelsen efter att en man i Göteborg blev biten av en kobra, men samtidigt menar han att de flesta som skaffar orm är väl pålästa om vad det innebär.

Varje kommun bestämmer
Idag bestämmer varje kommun vilka regler som ska gälla om du är ormägare, de flesta kräver tillstånd. Och Peter Johansson tycker ett generellt tillstånd för giftormar borde införas:

– Ja, för giftormar tycker jag att det ska vara tillstånd i alla kommuner.

Efterlevs det här tillståndet då?
Nej, det tror jag inte. Många skaffar nog tillstånd men sen går nog en del under jorden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista