Scoutkassör åtalas för förskingring

2:55 min

En före detta kassör i Skaraborgs scoutdistrikt åtalas för att ha förskingrat drygt en halv miljon kronor från en scoutförening. Det var för två år sedan som förskingringen uppdagades, och det har varit en tuff tid för scoutdistriktet.

Den före detta kassören i Skaraborgs scoutdistrikt ska ha fört över pengar från föreningens konto till sitt eget. Enligt åtalet ska mannen ha gjort 33 sådana överföringar som sammanlagt blev drygt en halv miljon kronor.

Mannen åtalas nu för grov trolöshet mot huvudman, och han har erkänt brottet.

För Skaraborgs scoutdistrikt har det varit två tuffa år sedan förskingringen uppdagades. De har fått gå på sparlåga, eftersom de har varit tvugna att vänta på åtal innan de kunnat få ut pengar från försäkringen som täcker förlusten. 

– Det har varit tungt att vi har saknat likviditet, men vi har hankat oss fram, säger Tomas Johansson, före detta ordförande i scoutdistriktet.

– Vi har jobbat aktivt för att det inte ska påverka verksamheten, men vi har fått avstå från vissa inköp. Det har genererat mycket jobb för oss de här åren.

Han minns hur det kändes när han fick reda på förskingringen för två år sedan.

– Det var en besvikelse eftersom den dåvarande kassören var en otroligt engagerad människa inom rörelsen, och det var en chock. Det är alltid svårt när någon så engagerad gör något sådant här, säger han.

Nu hoppas han att scoutdistriktet kommer att kunna satsa mer på sina medlemmar igen, till exempel genom att börja subventionera lägerverksamhet igen.

Den åtalade mannen krävs på hela summan; 524 525 kronor.

– Nu får den dåvarande kassören reda ut detta med vårt försäkringsbolag, säger Tomas Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista