Kjell Gustavsson, äldreomsorgschef i Skara ser många problem och möjligheter. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skara

Skara kommun förbereder för äldreboom

1:34 min

När de stora antalet 40-talister blir allt äldre får kommunerna snabbt betydligt fler äldre invånare. I Skara kommun förväntas närmare 50 procent fler 80+are om 20 år.

Enligt kommunens egna prognoser kommer det 2020 att finnas 48 procent  fler pensionärer i åldersgruppen 80+ år i kommunen jämfört med idag. Och så ser det ut i många kommuner runt om i landet framöver när det stora antalet 40-talister kommer upp i åren.

Stora krav
Enligt Kjell Gustavsson äldreomsorgschef i Skara kräver det här mycket av en kommun.

– Fler tillgängliga lägenheter, annan kommunikation ser ut, och men får titta på hur vårdcentralerna och äldreomsorgen ska kunna möta detta. Det är klart att det blir en fråga.

Stormöte
kara kommun har nu därför nu bjudit in till ett stort möte för att se över vad som behöver göras för möta de kommande behoven. På gästlistan står olika företag, representanter för kollektivtrafiken, bostadsbolag, föreningar och många förvaltningar i kommunen. För det här är enligt Kjell Gustavsson inte bara en fråga om äldreomsorg.

– Om vi gemensamt pratar om både det som kan vara en belastning och det som kan vara en tillgång när det gäller äldre människor så kan vi gemensamt komma fram till något som blir hållbart för Skara kommun, säger han.

– Ju mer vi kan stimulera till aktivitet bland äldre desto bättre kommer hälsan att vara. Friska, pigga och aktiva pensionärer behöver inte vård och omsorg. Det är ganska enkelt, säger Kjell Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista