Migrationsverket ger klartecken för Skaraborgs asylboenden

Idag har Migrationsverket fattat beslut om upphandling av tillfälliga boenden för asylsökande. Stora Ekeberg i Skara och det tillfälliga flyktingboendet i Lugnås är två av de 111 boenden som uppfyller kraven, och som nu finns med på Migrationsverkets lista över godkända anläggningar.

Alla boenden har rangordnats, och behovet avgör sedan hur många av boendena som verkligen kommer att användas.

Nu har anbudsgivarna tio dagar på sig att överklaga beslutet. När tiden för överklagan gått ut kan Migrationsverket börja inspektera anläggningarna, och därefter fattas slutgiltigt beslut om anläggningarna kommer att användas eller inte.

Årets upphandling innebär en del förändringar jämfört med tidigare upphandlingar. Det handlar bland annat om skärpta krav på leverantören och på verksamheten som drivs vid asylboendet. Till exempel måste en platsansvarig finns på plats heltid, alla dagar i veckan.

Skärpta krav på boendemiljön gäller till exempel bostadsyta per person, gemensamma utrymmen för boendegästerna, och tillgång till en trygg och stimulerande utemiljö. För att underlätta kontakten mellan asylsökande och Migrationsverket har även kravet om det geografiska läget skärpts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista