Volvo satsar på arbetslösa tjejer

Volvo Powertrains fabrik i Skövde satsar på att utbilda arbetslösa tjejer till motorbyggare. Efter avslutad kurs har det fått löfte om jobb. 
– Det är bara 15 procent av Volvos personal som är tjejer så jag tycker att det här är jättebra, säger datapedagogen Marie Säll, en av dem som kommit in på utbildningen.

En har varit städerska, en annan har jobbat med barn. En tredje har vikarierat inom industrin medan en fjärde har en högskoleexamen som inte lett till något jobb. Det är en hel del som skiljer de 19 eleverna åt, men det som alla har gemensamt är att de tjejer som har varit arbetslösa och som en eller flera gånger sökt jobb på Volvo, och blivit nekade.

Ledningen tyckte att det var dags att försöka göra något åt mansdominansen på företaget. Det var så som samarbetet mellan Volvo Powertrain och Arbetsförmedlingen kom till. Marie Säll är förvånad över att andelen kvinnor på Volvo är så låg och ser fram emot att få börja jobba:
– Det är klart att killarna tycker att det är kul att det kommer mer tjejer, skrattar Marie Säll.

I sommar är hon och hennes kurskamrater redo att börja skruva ihop motorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".