1 av 2
Omedelbart efter examen upphörde studentvisumet för nyexaminerade betalande studenten Reza Etezadi på högskolan i Skövde. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Rektor Sigbritt Karlsson och vice rektor för internationalisering Afrouz Behboudi på Högskolan i Skövde menar att studenterna som riskerar utvisning är en resurs som högskolorna kan gå miste om. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Betalande studenter får inte stanna efter examen

4:14 min

Internationella betalande studenter i Sverige kan inte söka jobb efter examen, enligt regelverket. Omedelbart efter examen upphör uppehållstillståndet för studenter och de får inte tid att söka jobb, förklarar nyexaminerade betalande studenten Reza Etezadi på högskolan i Skövde.

– Att komma hit var det bästa jag har gjort i mitt liv, att studera i ett av världens mest utvecklade IT-land, Sverige, förklarar studenten Reza Etezadi som är utbildad veterinär från hemlandet Iran och började en masterutbildning i Skövde förra året.

Han har betalat själv för utbildningen och är en så kallad betalande student. Efter examen, beslutade migrationsverket att dra in Rezas uppehållstillstånd, vilket Reza uppfattade som utvisning innan ens examensbeviset utfärdades. Trots att det kostar honom mycket pengar, började han en ny termin på Högskolan i Skövde för att förlänga uppehållstillståndet och söka jobb.

– När vi har fått examensbevis behöver vi betalande studenter tid för att söka jobb och utan examensbevis är det i princip omöjligt att få jobb men i Sverige får man inte heller stanna kvar. I andra länder som Storbritannien eller Tyskland så får man stanna kvar i två eller fyra månader för att söka jobb, men inte här i Sverige, säger Reza.

Hans plan är att hitta en doktorandplats. Men att lära sig svenska är ingen ide, det kostar pengar för betalande studenter och dessutom så finns inte tiden till det.
– Det finns jobb, man kan söka jobb och eftersom trycket är så hårt under studietiden, så måste man vänta efter examen, förklarar Reza.

Uppehållstillstånd 
I länder som Danmark, kan en utomeuropeisk nyexaminerad internationell student, alltså en betalande student, erbjudas uppehållstillstånd i två år där denne kan exempelvis lära sig språket och söka jobb. Men Sveriges regelverk ser annorlunda ut: efter examen måste utomeuropeiska studenter åka hem, vilket betyder att högskolan blir av med resursen, enligt vice rektor för internationalisering på Högskolan i Skövde Afrouz Behboudi.
– Kan man inte få stanna, går det inte heller att lära sig språket, och detta är en resurs som vi högskolorna går miste om, förklarar Afrouz Behboudi.
– Jag tycker att migrationsverket och högskolorna måste träffas med regelbundenhet, säger Sigbritt Karlsson rektor på högskolan i Skövde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista