1 av 3
Det nya koppartaket på Stenstorps kyrka är DNA-märkt Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
"Tjuvar, se upp!" Det är tydligt skyltat att Stenstorps kyrka har DNA-märkt sin koppar Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Kyrkokamrer Anders Toftby visar stöldskyddsmärkningarna som sitter uppsatta på stuprören av koppar Foto: Pernilla Wadebäck/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Kyrkstölder

DNA-märkning ska mota bort tjuvarna från Stenstorps kyrka

4:49 min

Många kyrkor har utsatts för kopparstölder. I samband med renovering av koppartaket på Stenstorps kyrka har församlingen därför valt att märka upp kopparn med spårbart DNA.

Stenstorps kyrka byggdes år 1817 och i samband med att man började planera för en totalrenovering kom frågan upp om hur man skulle höja säkerheten mot bland annat kopparstölder. Under juli och augusti har ett tiotal kyrkor framförallt runt Kinnekulle drabbats av kopparstölder så frågan är högaktuell inom Svenska kyrkan.
– Vi hade sett och hört om DNA-märkning och framförallt när man byter koppar är det smidigt att göra den här märkningen, berättar kyrkokamrer Anders Toftby.

Varningsskyltar ska hålla tjuvarna borta
Han visar upp de varningsskyltar som sitter uppsatta runtom kyrkobyggnaden; "Thieves beware" står det tydligt på skyltarna och där framgår att kopparn är märkt med ett kemiskt medel med en unik spårbar DNA-kod.
– Detta sker ju i samarbete med polis och försäkringsbolag, det kändes bra att ta det här steget, säger Toftby och berättar att kyrkan utsattes för ett stöldförsök i samband med renovering innan de hann göra stöldmärkningen.
– Ja, vi hade besök på taket i samband med rivning av det gamla koppartaket men de fick inte med sig något. Det märks att koppartjuvarna är på hugget!

Billig investering att DNA-märka
Om någon trots varningsskyltarna stjäl koppar från Stenstorps kyrka så kan polisen och även vissa uppköpare som återvinner metall med hjälp av en speciell UV-lampa se om kopparn är dna-märkt. den unika koden gör att stöldgodset direkt hittar sin rättmätiga ägare.

Är den här stöldskyddsmärkningen lönsam eller kostsam?
– Det är definitivt lönsamt. Vi betalade drygt 2000 kronor för den kemiska vätskan, säger Anders Toftby.

Värdefulla föremål kan märkas med DNA
Olika ytor på kopparn stryks med en speciell vätska och när den blir belyst med en särskild UV-lampa framträder en gul färg och dna-märkningen kan spåras. Produkten som kallas för smartwater, en kriminalteknisk märkning, har utvecklats i England. Här i Sverige får kyrkorna som använder märkningen ett rabatterat pris. Dessutom har svenska kyrkans försäkringsbolag valt att stå för självrisken för de kyrkor som märkt upp sin koppar om de trots det skulle råka ut för stöld.

Och rent tekniskt finns nästan inga begränsningar för vad som kan DNA-märkas med den här tekniken:
– Vi har funderat på att märka upp inventarier. På så sätt skulle stöldgods direkt kunna spåras men i första hand gör vi märkningen i avskräckande syfte, säger kyrkokmamrer Anders Toftby.

Smartwater är nytt i Sverige
Trots att Smartwater är nytt i Sverige är intresset oerhört stort. Polisen använder den redan för att spåra stöldgods, försäkringsbolagen är positiva och förutom kyrkor är Trafikverket, elbolag men även bostadsrättsföreningar kunder. Markandschefen för Smartwater i Sverige, Mikael Ljungsten, informerade så sent som igår tjänstemän på jusititedepartementet om hur DNA-märkningen fungerar och rent juridiskt får den användas som teknisk bevisning.

Mikael Ljungsten säger:

– Smartwater har registrerats som bevis men har aldrig behövts användas eftersom de misstänkta har erkänt. Jämför man med mänsklig DNA så är den här typen av DNA en mycket säkrare kod som inte förorenas lika enkelt. Det är egentligen inte riktigt DNA utan små metaller i form av en genomskinlig vätska. Varje vätska har en unik kod som kan härledas till en adress och en ägare.

Polisen lyser med en speciell lampa för att upptäcka DNA-märkningen.

– Hittar vi enbart en fjärdedels millimeter märkning så räcker det för att analysera och få fram en ID-kod.

Finns det några begränsningar för vad du anser att man skulle kunna märka?

– Nej, vi märker både maskiner, handverktyg, fordon och smycken. Det är bara fantasin som begränsar, själva tekniken är busenkel.

Tror du tjuvarna kommer på någon metod för att kringå detta?

-- I viss mån tror jag, de kommer säkert få tag på den typen av lampa som vi använder för att detektera med. Men då har vi sett resultat av att de undviker att ta det som är märkt och då har vi ju lyckats.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista