1 av 4
Stureplan är namnet på Skaras nya ungdomens hus som ligger i ett gammalt tryckeri. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 4
Stureplan i Skara har en egen biograf, som vännerna Isabella Carlsson (till vänster) och Matilda Arvidsson (till höger) är stolta över. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 4
Mattias Ahlm (till vänster) och Matilda Arvidsson (till höger) sitter på ungdomscaféet i Stureplan med alla byggentreprenörer och enhetschefen Pierre Fahlström som planerar invigningen torsdagen den 29 augusti. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
4 av 4
Enhetschefen Pierre Fahlström ser mångfalden som ledstjärna och vill att Stureplan ska bli en plats där ungdomarna ska synas och där de kan få vara sig själva. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skara

Skaras Stureplan invigs imorgon

5:26 min

Skaras nya Ungdomens Hus Stureplan, öppnar portarna den här veckan. Det är en plats för ungdomar för att vara kreativa och framförallt för att synas. Skara kommun står bakom projektet men Stureplan drivs av ungdomarna själva. 

– Jag är bara en vanlig ungdom i ungdomsrådet STURE men jag är ljud- och musikansvarig i huset nu, säger femtonåriga Mattias Ahlm.

Stureplans ungdomscafé
– Det är Skaras ungdomsråd STURE som namnet grundar sig på och det finns fem planer, och det har ingenting med Stockholms Stureplan att göra, det är Skaras Stureplan! Men det är ett namn som väcker tankeställningar; och alla är välkomna, oavsett politisk åsikt, religiös åsikt, eller sexuell läggning, det finns någonting för alla här, förklarar tjugoåriga projektledaren Matilda Arvidsson i Stureplans ungdomscafé.

Ungdomarna har piffat upp äldre möbler, som exempelvis elrullar som används som soffbord och secondhand möbler för att inreda caféet. Den rödorange byggnaden är ett gammalt tryckeri, och för 15 miljoner kronor har kommunen bland annat byggt in en hyss för att bättre anpassa platsen, där kulturskolor som musikskolan, studiefrämjandet och fritidsverksamheter delar på totalt fem planer och cirka 2000 kvadratmeter.

– Jag tror inte att det är så många kulturskolor som kan erbjuda detta, säger enhetschefen Pierre Fahlström.  

Tanken är att rädda ungdomarna från kriminalitet.

– Allt det fina som lyser och sticker ut är bara kosmetika, det vi vill är att locka ungdomarna i Skara hit så att vi kan rädda dem från kriminalitet, missbruk och brottslighet; och vi har nolltolerans på alkohol och tobak här.

Egen biograf
I byggnaden finns allt från kök för exempelvis kockdueller, hobbyrum för att tillverka egna smycken och sy egna kläder, pingis- och biljardbord,  ett flertal musikstudion, filmstudio och så förstås husets egna biograf med äkta röda biofåtöljer.

– Det är det som vi har drömt om, vår egen biograf, säger Matilda Arvidsson.

– Här kan vi bland annat visa kvalitetsfilmer för ungdom, här kan ungdomarna hyra egna filmer eller visa upp egenproducerade filmer, upplyser Pierre Fahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista