1 av 2
Försvarets planer på fler övningar över Vättern väcker reaktioner Foto: Sandra Neergaard Petersen/SR Skaraborg
2 av 2
Karta över det föreslagna övningsområde i Vättern.
Försvaret

Karlsborgs kommun positiv till försvarets utökade övningar vid Vättern

1:34 min

Karlsborgs kommun är positiva till Försvarsmaktens planer på att utöka sin verksamhet vid Vättern. Det framgår i deras remissvar till Länsstyrelsen som nu är klart. De tror att fler antal flygdagar och mer ammunitionsutsläpp i sjön går att förena med ett gott miljötänk.

Försvarsmaktens ansökan om att få utöka sin övningsverksamhet vid Vättern har väckt starka reaktioner, och aktionsgrupper har startats för att protestera mot planerna.
Det handlar om att Försvarsmakten vill utöka antalet flygdagar från 20 till 50 stycken om året. De vill också utöka antalet testskott från 1000 till sammanlagt 79 000 skott, och utöka tillståndet till att få flyga med helikoptrar och skolflygplan, utöver de JAS 39 Gripen-plan som de de får flyga med idag.

Beroende av Försvarsmakten
Kritiken riktas bland annat mot den stora ökningen av blyad ammunition som kommer att skjutas över Vättern och hamna på sjöns botten. Många är rädda att det kommer att förorena vattnet, som är dricksvattentäkt för ungefär 250 000 personer. Försvarsmakten skriver nämligen i sin ansökan att de vill använda just blyad ammunition; något som Karlsborgs kommun tycker att de borde ändra på.

– Vi anser att de inte ska få tillstånd att använda blyad ammunition, utan att det ska vara blyfri ammunition så att sjön inte tillförs något mer bly, säger Karlsborgs kommunalråd Kjell Sjölund.

Men överlag är Karlsborg kommun positiva till en utökning av militär verksamhet vid sjön. Något annat hade varit svårt, säger Kjell Sjölund.

– Försvarsanknyten verksamhet är mer än en tredjedel av alla arbetstillfällen vi har i Karlsborgs kommun. Vi är väldigt beroende av Försvarsmakten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista