1 av 2
2 av 2
Puss på dig! Marthina Stäpel och Källe fann varandra direkt, kanske för att de har nästan samma frisyr? Torbjörn Borg var mer skeptisk, men så småningom vågade även han närma sig Källe på riktigt. Foto: Lisa Andersson / P4 Skaraborg, Sveriges Radio.
P4 Morgon

FILM:Tama grävlingen Källe är som en hund

8:22 min

Den tama grävlingen Källe besökte P4 Morgon och trollband hela redaktionen.
– Om han biter, dra inte åt dig handen. Tänderna är sylvassa, sa Källes husse Ingemar Larsson.
Men Källe visade sig vara mycket mer intresserad av att pussas.

Han är liten men tar otrolig plats. Lille Källe tog halva radiohuset i anspråk efter att han tillsammans med Ingemar Larsson gjort entré. Med sitt koppel släpande efter sig utforskade han redaktionens papperskorgar, kikade runt och kelade.

– Nu har han hittat en intressant burk. Rör honom inte nu. Ta inte ifrån honom burken, förmanar Ingemar, som uppför sig som en blandning mellan djurskötare och småbarnsförälder under hela besöket, rädd att Källes söta uppsyn ska få oss att glömma att vi har att göra med ett rovdjur.

Klorna  är jättekänsliga. Magen är också känslig. Han gillar inte att bli lyft, berättar Ingemar och gör just det i syfte att vänja Källe vid det.

– Jag har blivit biten säkert 50 till 100 gånger. Det händer då och då. De har ju den instinkten.

Vilket har varit det värsta bettet?

– Det var på ett ställe som vi inte ska prata om, skrattar Ingemar.

De som tycker att katter är egna, ska nog inte ge sig på att försöka fostra en grävling.

– De är 100 gånger värre, för de har sådan instinkt. Man måste säga till honom många, många gånger innan det fastnar. Varje morgon känns det som att vi börjar om från början.

Ändå har Ingemar kommit ganska långt med uppfostran. Att Källe vet vad han heter är solklart:

– Han kommer som ett skott. Han börjar bli lydigare än hundarna vi har.  

Jobb: tränar jakthundar
I Broddetorp har Ingemar Larsson sammanlagt tre grävlingar. Ingemar är grävlingsfogde för Skaraborgs grythundsklubb och har därmed tillstånd från länsstyrelsen att ha rovdjuren. Hos honom kan hundägare träna sina jakthundar i att söka upp och vänja sig vid grävlingar. Träningen går till så att grävlingen placeras i en gång med ett galler framför, varpå hunden får närma sig.

– Ungefär hälften av hundarna gör precis tvärt emot vad husse och matte vill: de tvärvänder och springer därifrån. Hundarna har respekt för de här rovdjuren.

Men är inte det väldigt stressande för Källe när jakthundar kommer rusande?

– Nej, Källe leker med hundar hela dagarna, så han kommer inte att bli stressad när han väl är gammal nog att börja med det här. Och de grävlingarna som vi använder i träningen är också vana. Oftast lägger sig bara och sover.

Källes bästa kompis är faktiskt bordercollien Spike.

– De leker hela dagarna, helt galna.

På nätterna sover han numera i en hundbur.

– Vi har fått göra så nu, för man måste ha uppsikt över honom hela tiden. Han välter blomkrukar och bökar runt, säger Ingemar och kliar sin ögonsten lite på magen.
Källe grymtar lite missnöjt, vänder på huvudet och ser sin chans. Sekunden senare har han tagit ett bett på mikrofonen och stulit puffskyddet. Det är dags för koppel igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista