Andreas Fagrell på Skara stift. Foto: P4 Skaraborg
politik/kyrka

Svalt intresse för kyrkovalet

Med bara ett par veckor kvar till kyrkovalet är intresset svalt. Svenska Kyrkan tar nu till nya verktyg som sociala medier och bioreklam för att sprida informationen, men få verkar bry sig om vem som styr inom kyrkan.

- Ingenting jag tänkt så mycket på. Det är ingen stor fråga för mig, säger Daniel Svensson från Skövde.

- Det är inte många som pratar om det. Bara att man fått en lapp i brevlådan att man ska välja, säger Ann-Christine Gustafsson från Mariestad.

Precis som Ann-Christine Gustafsson från Mariestad och Daniel Svensson från Skövde är det få jag träffar som bryr sig särskilt mycket om det stundande kyrkovalet. Intresset har även tidigare varit svalt. I de senaste två valen, 2005 och 2009, har cirka 12% av de som har rösträtt i Skara stift gått och röstat till stiftfullmäktige. Men stiftet håller huvudet högt och arbetar hårt med att öka röstdeltagandet säger valansvarig Andreas Fagrell, även för de som idag knappt vet vad kyrkovalet innebär.

- Det är ju så att församlingarna jobbar ju jättehårt nu med att få ut informationen. Man ser på sociala medier att valet syns mycket jämfört med tidigare val, säger Andreas Fagrell.

- Jag har andra intressen. Det är krångel att välja där, säger Sven Ernås i Skara.

- Jag undrar vad det där kyrkoval egentligen står för, säger Sylvia Pettersson.

Kommer du rösta då?

- Det är troligt att jag gör, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista