Det är tack vare rabatterad behandling med läkemedel som den svåra acnen försvann för 20 åriga Astrid Jakobsson. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.

Nu slipper acnepatienter betala dyr medicin ur egen ficka

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att läkemedlet Isotretinoin Orifarm mot svår acne ska omfattas av högkostnadsskyddet. Därmed slipper patienter med svår acne vänta på behandling längre.

Tidigare i augusti berättade P4 Skaraborg om en familj där nästan samtliga led av svår acne och där den yngsta dottern hamnat mellan stolarna för att få hjälp.

Nu säger Sofia Wallström, generaldirektör på TLV att ärendet prioriterades på första nämndmötet efter sommaruppehållet och där konstaterades att det nya läkemedlet är kostnadseffektivt och ska ingå i förmånen.

Tidigare användes Läkemedlet Roaccutan mot svår acne. Roaccutan kan dock orsaka allvarliga fosterskador och har därför inte varit godkänt i Sverige, utan endast kunnat skrivas ut på licens från Läkemedelsverket.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista