1 av 3
En björnskalle och björnskinn är typiska beståndsdelar i ”Rovdjurslådan”. Björnar är oftast sedda som goda och snälla i olika barnsagor, men i själva verket är de rovdjur, precis som vargen. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 3
Syftet med kursen om Rovdjurslådan är att öka barnens kunskap om Sveriges rovdjur, oavsett åsikterna menar biologen Mia Bisther på Länsstyrelsen som anordnar kursen. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
För andra året i rad anordnar Länsstyrelsen i Mariestad en kurs om rovdjur för Skaraborgs grundskolelärare. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Trälåda med benrester ska lära barn om rovdjur

2:50 min

För andra året i rad anordnar Länsstyrelsen i Mariestad en kurs om rovdjur för Skaraborgs grundskolelärare. Syftet med kursen är att öka barnens kunskap om Sveriges rovdjur med hjälp av så kallade Rovdjurslådan.

Ett dussintal grundskolelärare från hela Skaraborg deltar i kursen och ska lära sig om rovdjurslådan: en träkista fylld med djurskinn, djurben, skallar, informationsfilmer, torkad avföring och fotografier på Sveriges samtliga rovdjur.

– Lärarna har alltid frågat sig varför vargen är elak och dum i barnsagor och sånger och björnen ska vara gosig och mjuk, det finns massor av saker som säkert barnen funderar på, förklarar Mia Bisther som anordnar kursen.

Det finns totalt tre lådor som åker runt mellan skolorna och syftet är att informera skolbarnen om rovdjur. Kursen anordnas kostnadsfritt av länsstyrelsen. För biologen och rovdjursspåraren Mia Bisther är information nyckeln till bättre förståelse, oavsett åsikt.

– Om man inte delar med sig av informationen så blir det sanningar av vad man tror kan vara sanningar, och det syftar inte på att påverka barnen på hur de ska tycka, eftersom man är fri att tycka precis som man vill, säger hon.

Förra året nådde lådan drygt 2500 skolbarn i Skaraborg och i år kan det bli flera eftersom lärardeltagandet har ökat, vilket gläder Mia Bisther.

– Länsstyrelsens arbete är en balansgång mellan olika intresseorganisationer och olika åsikter om rovdjuren och enligt direktiv ska rovdjuren finnas kvar och då gäller det att hitta något som funkar för alla och som bygger på kunskap, säger Mia Bisther.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista