Kommunerna överraskade av asylboendelista

1:39 min

Skaraborg kan få flera nya boenden för asylsökande till hösten. Men kommunerna står oförberedda.

Hökensås camping i Tidaholm finns med på Migrationsverkets lista över upphandlade boenden till hösten. Men varken kommunalråd Curt B Gustafsson eller socialchef Bengt Höglander känner till detta.

– Jag har hört talas om det ryktesvägen, men inte fått någon information från Migrationsverket, säger Bengt Höglander till P4 Skaraborg.

Migrationsverket håller just nu på att inspektera de boenden som upphandlats inför hösten. Om Hökensås camping uppfyller kraven - och om behovet finns - kan 158 asylsökande flyktingar komma att flytta dit till hösten.

– Kommunen bör bli informerad. För skolans del är det oerhört viktigt, för att kunna förbereda för undervisning och skolskjuts och så vidare, säger Bengt Höglander.

Det är företaget Nordic camping som äger Hökensås camping och som ansökt hos Migrationsverket om att få starta asylboende där.

Nordic camping äger också Ekuddens camping i Mariestad, som också finns med på Migrationsverkets lista över upphandlade boenden. Även Mariestads kommun anser att beskedet kommer som en blixt från klar himmel.

Kommunalråd Johan Abrahamsson säger till P4 Skaraborg att ägaren Nordic camping borde informerat kommunen om planerna på asylboende, så att de kunde fått mer tid på sig att förbereda sig.

Bengt Höglander menar att kommunen skulle kunna jobba mer för att flyktingarna ska få ett gott bemötande, om man blivit bättre förberedd.

– En del av dem som sedan får permanent uppehållstillstånd kan tänkas stanna kvar i kommunen, och då är det bra om de fått ett positivt intryck av kommunen från allra första början, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista