Filip Svensson och Karin Holmer gästade P4 Morgon för att ge nya studenter tips på vad de behöver. Internet, ordbehandlingsprogram och en extra väckarklocka var några av tipsen. Foto: Marthina Stäpel / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Nu drar högskolestudierna igång

Blivande Skövdesköterskor gav tips till nya studenter

7:23 min

Högskolan i Skövde har dragit igång sin introduktionsvecka för höstens studier. P4 Morgon bjöd in de rutinerade studenterna Karin Holmer och Filip Svensson som gav sina bästa tips för att snabbt komma in i studentlivet.

Högskolan i Skövde är Sveriges minsta högskola. Ändå myllrar det av människor på campus. Karin Holmer och Filip Svensson påbörjade sina sjuksköterskestudier i januari i år. Nu är de faddrar till de som kommer nya. 

– Vi visar runt, hjälper dem med tips om bostad, csn, ja, allt som de undrar över, säger Filip Svensson.   

För dem båda känns den här veckan lite som att flyttas ett halvår tillbaka i tiden. 

– För mig var det nytt liv, ny omstart, nya möjligheter. Spännande – och ganska nervöst, berättar Filip. 

– För mig var det skönt att flytta till lugna Skövde och träffa nya människor. Var också nervös. Jag minns att jag satt och tänkte på hur jag skulle svara på uppropet. Ska jag vifta, vinka, säga mmmhm eller präktigt ropa JA? Det slutade nog med att det blev ett ”öh”, skrattar hon.    

När de ombeds skriva en lista på en ny student behöver ha klottrar de snabbt ner några saker var: 

– Först av allt behöver du Internet. Det måste du ha. Du måste också ha ett fungerande ordprogram på din dator, för skolan tar inte emot någonting som är handskrivet. En bostad behöver du också, ler Filip. 

– Utöver det här så skrev jag penna, block och kurslitteratur. En extra väckarklockan är bra att ha, bara telefonen duger inte. Och så behöver du en väska att ha alla grejerna i, fyller Karin i. 

Idag är de båda lediga från skolan och ägnar sig helt och hållet åt att hjälpa de nya på plats. 

– Vi kommer att möta väldigt många sociala människor. I sjuksköterskeyrket behöver man vara social. Det kommer att bli jättekul, säger Karin Holmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista