Lisbeth Åkerstedt, verksamhetschefen för BUP i Skaraborg och Helena Tjerneng, chef för BUP i Lidköping. Foto: Jenny Josefsson/P4 Skaraborg
Sjukvård

Barn- och ungdomspsykiatrin blir utan psykologer

2:01 min

Alla psykologer i Barn- och ungdomspsykiatrin i Västra Skaraborg har slutat. Det handlar om tre psykologer som alla har sagt upp sig nu i höst

Tre psykologer har sagt upp sig nu i höst och konsekvenserna blir längre väntetider och omfördelning av Skaraborgs psykologresurser.

Situationen är bekymmersam. Tre psykologer väljer att sluta i höst, nån flyttar, nån byter till jobb med vuxna och nån byter till privat praktik. Och då står BUP i Lidköping helt utan egna psykologer. Resultatet blir längre väntetider, Men Helena Tjerneng betonar att alla barn och ungdomar som söker sig till BUP ändå får en första bedömning och de som mår sämst och behöver snabb behandling prioriteras.
Så länge krisen består i Lidköping kommer kanske de unga patienterna behöva resa i Skaraborg för att få träffa en psykolog.
Men man annonserar just nu efter ny personal, berättar Lisbeth Åkerstedt verksamhetschefen för BUP i Skaraborg.

Just nu söker man febrilt efter nya psykologer för att ersätta de som slutat men det är svårt då marknaden för välutbildade psykologer är gynnsam just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista