Mikael Ericksson, socialchef Karlsborgs kommun. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
Karlsborg

Ingen utredning om eventuella övergrepp på barn

1:29 min

I flera år har skolan och barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen bett socialtjänsten att utreda om två minderåriga barn lever i ett hem präglat av våld- och sexuella övergrepp. Men socialtjänsten dröjde med att bestämma sig om en utredning eller inte.

Socialtjänsten menar att det varit svårt att ingripa eftersom barnen inte pratar med socialtjänsten och inte lämnat information om hur situationen egentligen ser ut.

Nu får kommunen kritik av Inspektionen för vård och omsorg, som ställer ovanligt skarpa krav på Karlsborgs kommun. Och det tog allt för lång tid innan ett beslut om en utredning eller inte fattades och socialchef Mikael Ericksson håller med om att man brustit i det här fallet. 

– Det är en kritik som vi tar till oss och jobbar med och åtgärda den kritik som vi får. 

Så ni ser själva att det har brustit här?

– Vi ska säkerställa att anmälningar om barn som far illa hanteras skyndsamt. Jag vill påstå att vi hanterar det i de allra flesta fallen skyndsamt. Vi har brustit i ett ärende här kan jag konstatera.

Inpektionen skriver att socialtjänsten ska påbörja en utredning utan dröjsmål. Detta i samtliga fall där det kommer in anmälningar om att barn far illa.

Bett om utredning i flera år
I beslutet från IVO, inspektionen för vård och omsorg, kan man läsa att barnens skola och barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen under flera år bett socialtjänsten att utreda om barnen lever i ett hem präglat av våld- och sexuella övergrepp. Men det dröjde med ett beslut om en utredning trots att socialtjänsten känt till att det förkommit våld i familjen bland annat hänvisade kommunen till att barnen inte lämnat tillräckligt med information till socialtjänsten.

Men Socialchef Mikael Erickson vill inte kommentera det specifika fallet. Han säger däremot att det kommer att tas fram rutiner för hur arbetet med fall av våld i nära relationer.

– Vi kommer ta fram sådana rutiner som finns som blir ett redskap för handläggarna att nyttja. Jag vill inte påstå att det helt har saknats utan vi har jobbat med detta länge.

Viktoria Svedlund

Viktoria Svedlund. Foto: Ateljé Carla

0500 - 77 30 10
viktoria.svedlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista